NAJMISTERIOZNIJE ŠIFRE U ISTORIJI: Ovih 10 tajnih kodova nikada nisu ‘razbijeni’

Mnogi spisi, prepiske i zapisi nisu nikada dekodirani jer niko nikada nije uspio da razbije njihov šifrovani jezik

U nastavku, predstavljamo vam 10 najmisterioznijih kodova u istoriji čovječanstva.

10. Kineski kod na zlatnim polugama – 1933. poluge su deponovane u američku banku. Prikazuju kineska slova, slike i čudne simbole koji izgledaju nepovezano.

9. Kryptos – Ispred sjedišta CIA u Virginiji nalazi se skulptura Jima Sanborna napravljena 1990. godine. Ironija je u tome što dio koda na njoj ne mogu da razbiju kriptografi koji rade u CIA.

8. Dorabella – Sir Edward Elgar, slavni engleski kompozitor (1857-1934) 1897. godine je poslao kratko šifrovano pismo prijateljici Dori Penny. Iako je vjerovatno riječ o banalnoj poruci, niko dosad nije uspio da je dešifruje.

7. Statut Rohonca – U 19. vijeku Rohonc je bio gradić na zapadu Ugarske, dok je danas u Austriji. Statut grada napisan je na mješavini jezika, pisan s desna na lijevo, a u njemu se čak nalaze i rune. Zna se da u statutu postoji 42 slova i 200 simbola. Neki smatraju da je riječ o prevari.

6. Bilješke Ricky McCormicka – Kriminalac koji je živio sa majkom jedva je znao da napiše svoje ime. Kada je otkriveno njegovo mrtvo tijelo, u džepu su bile bilješke zapisane kompleksnim kodom. Bilješke su pisala dva različita čovjeka pa se vjeruje da je McCormick bio samo ‘poštar’.

5. Pamflet Beale – objavljen je 1885., a autor pamfleta je Thomas Jefferson Beale. Sastoji se od tri šifrovana teksta. Drugi od njih je dešifrovan i govori o zakopanom blagu. Ali, ostatak teksta govori o njegovoj tačnoj lokaciji, a on nije dešifrovan. Procjenjuje se da bi ovo blago moglo biti vrijedno oko 63 miliona dolara.

4. D’Agapeyeff šifra – pojavila se 1939. u prvom izdanju ‘Kodova i šifri’, knjige o kriptografiji. Niko dosad nije uspio da ga dešifruje.

3. Disk sa Phaistosa – Arheolog Luigi Pernier vodio je misiju u grčkom Phaistosu. U ruševinama drevne palate pronašao je neobičan artefakt – glineni disk, čija se starost procjenjuje na 1950. do 1400. godinu prije nove ere. Na njemu su ucrtana 242 simbola čije značenje nije poznato.

2. Shugborough – 1982. godine Shugborough Hall, velika vila u Engleskoj, postala je poznata po kipu pastira u uglu parka. Na kipu je pismo u šifri koju niko nije uspio da razbije. Neki smatraju da je rješenje u slici iznad koda, na kojoj dvojica pastira pokazuju uzdignuti palac. Drugi idu toliko daleko da vjeruju da kod skriva lokaciju Svetog grala.

1. Voynichev priručnik – nazvan je prema britanskom antikvaru Wilfridu Voynichu koji ga je posjedovao od 1912. do smrti. Priručnik je malena knjiga iz, vjerovatno, ranog 15. vijeka. Napisana je na 240 stranica čudnim jezikom koji niko nije uspio da dekodira. Sadrži razne ilustracije koje mogu da se podijele u četiri kategorije – botaničke, farmakološke, astrološke (koji sadrže astronomske prikaze nepoznate u tom razdoblju) i “biološke”, koji prikazuju crteže ljudi uhvaćenih u neobične strukture napravljene od cijevi.

Izvor: dnevno.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti