Glasna buka dolazi s neba i niko ne zna zašto

Lokalne vlasti provjeravale su sve što im je palo na pamet; od gasovoda do brane obližnje hidroelektrane

Mali grad Clintonville iz Wisconsina u jednom trenutku je završio na naslovnicama praktički svih američkih medija. Uznemireni građani su počeli zvati hitne službe i svi su ponavljali istu priču. “Čuli smo nešto jako neobično. Zvuči kao da netko buši asfalt, ali zvuk dolazi s neba”, govorili su pomalo u panici u veče 18. marta 2012. godine građani Clintonvillea.

Lokalne vlasti odmah su počele provjeravati šta se dogodilo. Gasovode su počeli provjeravati da nije slučajno negdje procurio gas. Avioni su pretraživali tlo u nadi da će pronaći neki dim koji će dati bilo kakvu naznaku o eksploziji. U smetlištu su provjeravali da kojim slučajem nije došlo do eksplozije metana. Branu obližnje hidroelektrane su pregledavali da vide je li došlo do nekih oštećenja. Seizmološka služba nije zabilježila bilo kakav zemljotres, a ni američka vojska nije provodila neke vježbe u blizini.

Ujutro je zvuk iznenada prestao.

Građani su se počeli još više brinuti zato što niko nije mogao odgonetnuti šta se dogodilo. Iduće večeri ponovio se isti proces. Glasna buka kao da dolazi s neba i niko nije znao zašto se pojavljuje. Trećeg dana su postavili kamere i čitavu mrežu mikrofona kako bi pokušali zabilježiti tu buku, ali zvuk je znatno oslabio. Uskoro je potpuno prestao.

I dok je Clintonville odahnuo, stotinjak kilometara južnije je gradić Montello proživljavao istu priču. I oni su čuli sličnu buku. Ni oni nisu znali otkud potiče.

Nekoliko dana kasnije pojavile su se vijesti da je 20. marta zabilježen blagi zemljotres magnitude 1,5. Tako blage zemljotrese relativno je teško registrovati i samo uz veliki napor ih je moguće detektovati. Imali su sreću pa je u to vrijeme EarthScope bio rasporedio mrežu prijenosnih seizmografa u tom dijelu SAD-a i uspjeli su zabilježiti taj zemljotres.

Ovako slabe zemljotrese, teško je razlikovati od pozadinske buke. Naime, energija koju ispušta zemljotres u svom središtu ubrzano slabi s prevaljenom udaljenosti. Zbog toga, dok energija dođe do najbližeg seizmografa već je toliko slaba da ju je gotovo nemoguće razlikovati od malog pomjeranja tla zbog uobičajenog cestovnog saobraćaja.

Kada su shvatili da je zapravo zemljotres odgovoran, svi su odahnuli. Nije pretjerano neobično da blagi zemljotresi proizvode buku u atmosferi. Moodus u saveznoj državi Connecticut toliko je slavan po buci zbog malih potresa da je čak i dobio ime koje potiče iz indijanske riječi koja znači “mjesto zlokobne buke”.

Tamošnji stanovnici čuli su buku povezanu s zemljotresima magnitude i manje od 1, a uspjeli su ih detektovati samo zbog specifično izgrađene mreže seizmografa za proučavanje slabijih zemljotresa.

Kako piše Ars Technica, s vremenom su se stanovnici Clintonvillea smirili i prihvatili sudbinu. Danas čak prodaju i majice s pomalo humorističnim natpisom “Preživio sam 1,5”.

Izvor: express.24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti