DREVNI GRAD IZRONIO IZ PRAŠINE VREMENA: Arheolozi slave otkriće naselja Beta Samati, centra iz kog je nastalo AKSUMSKO CARSTVO!

“Radi se o jednoj od najvažnijih drevnih civilizacija, a mnogi za nju nisu ni čuli”, rekao je arheolog Michael Harrower sa Univerziteta  Johns Hopkins.

Arheolozi su otkrili drevni izgubljeni grad u Etiopiji koji je bio naseljen tokom punih 1.400 godina. Grad je bio dio moćne civilizacije zvane Aksumsko Carstvo koje je vijekovima dominiralo istočnom Afrikom i trgovalo s drugim velikim silama poput Rimskog Carstva.

Kraljevstvo Aksum ili Aksumsko Carstvo bilo je važna država u sjeveroistočnoj Africi. Ona je svoj uspon i rast otpočela od 4. vijeka p.n.e. Njeno drevno sjedište bio je grad Aksum koji se nalazio u sjevernoj Etiopiji. Bila je jedno od vodećih sila toga doba, uz Rim, Persiju i Kinu.

“Radi se o jednoj od najvažnijih drevnih civilizacija, a mnogi za nju nisu ni čuli”, rekao je arheolog Michael Harrower sa Univerziteta Johns Hopkins.

Mještani im rekli da kopaju pored brda u blizini sela

Za sada nije poznato kako se tačno razvijala ova moćna civilizacija. Njoj je prethodilo takozvano pred-aksumsko društvo, čije ime nije poznato. Ta ranija civilizacija možda se temeljila na Yehi u sjevernoj Etiopiji koja ima najstarije pismo i arhitekturu u subsaharskoj Africi. Zbog toga su Harrower i kolege istraživali okolno područje.

Poslije savjetovanja s lokalnim stanovništvom, arheolozi su počeli da kopaju pored brda u blizini sela i uskoro su pronašli niz kamenih zidova koji su bili dijelovi zgrada, odnosno naišli su na ostatke drevnog grada.

“Etiopija je sjajno mjesto za arheologe. Većina lokaliteta u Grčkoj i Rimu već je istražena tako da se na tom području rijetko otkrivaju veći drevni gradovi”, rekao je Harrower.

Privjesak sa hrišćanskim krstom

Istraživači su grad nazvali Beta Samati, a ustanovljeno je da je bio naseljen od 771. godine p.n.e. do 645. godine n.e. To znači da je postojao još u razdoblju koje je prethodilo Aksumskom Carstvu.

Harrower stoga smatra da pred-aksumska naselja nisu bila napuštena u vrijeme nastanka Aksuma i da možda između njih nije došlo do političkih sukoba, kao što su prije pretpostavljali arheolozi.

Stanovnici Aksuma su na početku vjerovali u više bogova. Međutim, tokom 4. vijeka kralj Ezana je Aksum preveo u hrišćanstvo. Arheolozi su na području grada Beta Samati pronašli kameni privjesak s hrišćanskim krstom, prsten od bakarne legure prekrivene zlatnim listovima, amfore koje su se vjerovatno koristile za skladištenje vina i druge intrigantne predmete.

Izvor: urbancube.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti