‘Poklon’ kakav se ne pamti: Kako je njemački lovac greškom sletio na britansku pistu (1942)

Britanci su na lak način dobili neoštećeni njemački avion Focke-Wulf Fw 190. Taj je avion imao nekoliko naprednih karakteristika u odnosu na tadašnje najbolje britanske lovce.

Dana 23. juna 1942. godine njemački lovac tipa Focke-Wulf Fw 190 greškom je sletio na pistu u Velikoj Britaniji, umjesto da se vrati na područje pod njemačkom kontrolom. Njemački pilot Armin Faber vjerovatno je zamijenio Bristolski kanal između Engleske i Walesa za kanal La Manche. Tokom borbe je izgubio orijentaciju i odvojio se od ostalih. Misleći da se vratio do francuske obale, koju su kontrolisali Nijemci, sletio je na prvi aerodrom koji mu je bio na dohvatu. U stvarnosti se radilo o obali Walesa, a aerodrom na koji je sletio zvao se Pembrey i pripadao je Britanskom kraljevskom vazduhoplovstvu (RAF). Na aerodromu je tad na dužnosti bio poručnik Jeffreys. Prepoznao je njemački avion, ali nije oglasio uzbunu nego mu je signalizirao gdje da se parkira. Nakon što je avion usporio, Jeffreys se popeo na krilo i zarobio Fabera signalnim pištoljem. Obzirom da je aerodrom Pembrey služio samo za vježbu, uposlenici nisu nosili oružje.

Britanci su tako na lak način dobili neoštećeni njemački avion Focke-Wulf Fw 190 koji je imao nekoliko naprednih karakteristika u odnosu na tadašnje najbolje britanske lovce, pa im je dobro došao za proučavanje tehnologije. Štaviše, navodno su prije tog neočekivanog dobitka Britanci razmišljali o poduzimanju komandoske akcije kako bi se dokopali neoštećenog primjerka tog aviona.

Izvor: povijest.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti