Gdje su i šta rade ex YU rokerke: Cacadou Look (1983)

Cacadou Look je ženska rock grupa iz Opatije osnovana 1983. godine. Već dugo nisu aktivne, ali neke od njihovih pjesama i danas možemo čuti na radiju – “Tako lako” … “Baum Bam Bam” … “Baš kao nekad” … “Kao pjesma” … “Sama”.

caca1

Nakon što su od svojih prijatelja posudile instrumente, Jasmina Simić (vokal), Tatjana Simić (bubnjevi), Suzi Kožić (bas gitara), Sandra Vrančić (gitara) i Tamara Vrančić (klavijature), osnovale su sastav Cacadou 1983. godine u Opatiji. Cacadou je bio ženski sastav koji se sastojao od dva para sestara (Vrančić – Simić) i jedne djevojke (Kožić). Sestre Sandra i Tamara se uskoro povlače iz benda (prva zbog udaje, a druga se posvećuje književnosti) pa njihovo mjesto zauzimaju Giovanna Kirinić i Alenka Mendiković.

caca2

U muzičko-dokumentarnoj emisiji RTS-a “Rockovnik” o grupi i njenom radu su progovorile sestre Tatjana i Jasmina Simić. Kažu da su muziku počele slušati kao i sve druge tinejdžerke. Družile su se sa muzičarima koji su im bili i momci, a nakon nekog vremena su odlučile uzeti stvar – instrumente u svoje ruke. Grupu su osnovale na vrlo neobičan način jer nijedna od njih pet nije znala svirati, već su se u to vrijeme zabavljale s muzičarima s kojima su odlazile na probe i koncerte. Na tim probama pomalo su učile svirati, a kada je većina muškaraca otišla na odsluženje vojnoga roka, ostavili su im instrumente na kojima su mogle godinu dana vježbati! Sredinom 1980-ih u Beogradu je djelovala grupa Kakadu, pa du zbog izbjegavanja nesporazuma s istoimenom grupom svoje ime promjenile u Cacadou Look.

caca5

Cure su sve pjesme radile zajedno – od tekstova, muzike do aranžmana. Ali kao u jednoj ženskoj porodici svaka je imala svoja zaduženja – jedna je brinula o novcu, druga davala intervjue, treća organizovala svirke …

Imale su različite ukuse ali su to sve uspjevale sastaviti u jednu funkcionalnu muzičku grupu. Kao djevojke najviše su radile po buticima, pa su imale neko klizno radno vrijeme koje im je odgovaralo, a i vlasnici tih butika su ih podržavali i sponzorisali sa odjećom.

caca6

Drago im je kada čuju da se njihovi albumi i danas “vrte” i slušaju tim prije što sve pjesme na njima nisu snimane za 15-20 dana kako se to obično danas radi nego cijelih 4-5 godina u periodu dok su i one učile da sviraju. Snimile su dva studijska albuma “Tko mari za čari” (1987.) i “Uspavanka za Zoroa” (1989.).

caca4

Sa scene su se povukle prije 23 godine. Ponovo su nakratko zasvirale prošle godine, kako kažu tek da vide jesu li još u formi.

Bubnjarka Tatjana Simić (Prpić) danas je domaćica, udata je, ima jedno dijete i živi u Opatiji, basistkinja Suzana Kožić (Banović) je vaspitačica u vrtiću i sa porodicom živi u Amsterdamu, gitaristkinja Giovanna Kirinić radi kao profesorica u Zagrebu. Pjevačica Jasmina Simić (Rožanić) je udata ima četvoro djece, živi u Opatiji i bavi se privatnim biznisom. Klavijaturistkinja Alenka Mendiković je udata, živi u Veroni i takođe ima svoj privatni biznis.

caca

Tatjana i Jasmina

Grupu su 1989. sačinjavale.

Jasmina Simić (vokal)
Tatjana Simić (bubnjevi, prateći vokali)
Suzana Kožić (bas gitara)
Giovanna Kirinić (električna gitara)
Alenka Mendiković (klavijature)

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti