Koji ste tip kolege na poslu: Pionir, čuvar, vozač, integrator … ?

Četiri su dominantna tipa ličnosti na radnom mjestu od kojih svaka uspijeva na drugačiji način, otkrili su istraživači britanske firme Deloitte proučavajući 19.000 radnika.

kolega

Pionir je zainteresovan za nove mogućnosti i potiče energičnost i kreativnost u timu. Radi prema instinktu i ne ustručava se rizikovati, naročito ako ima svježe ideje. Čuvari opet vole stabilnost i uvode red i disciplinu. Ne vole rizikovati i osjećaju se bolje ako se drže činjenica, brojki i detalja. Tu su i vozači koji vole rezultate, izazov i pobjeđivanje. Unose zamah u tim i potiču ga prema cilju.

Integratori okupljaju tim. Važni su im međuljudski odnosi i zbližavanje s kolegama. Glavna briga im je odnos s timom i odgovorni su prema njemu. Diplomati su i cilj su im sklad i sporazum. Suprotne tipove dobro je približiti, tvrde naučnici. U početku će vrlo vjerovatno izbiti manji sukobi, no kolege različitih ličnosti mogu uravnotežiti jedan drugog i završiti kao partneri.

Čuvari su zatvoreni tipovi pa su najmanje skloni progovoriti, a za njih i integratore najizglednije je i da će patiti od stresa. Dajte im mogućnost da rade sami kada je moguće umjesto da insistirate na timskom radu. Kad ih zatražite da sudjeluju na sastanku, pružite im priliku da se pripreme. S druge strane, pionirima dajte priliku da provode ideje tako da se i ostali mogu uključiti, no postavite granice kako bi se i oni koji vole stabilnost osjećali ugodno.

Uložite energiju u kreiranje odnosa s integratorima i potaknite ih da razgovaraju s kolegama o tome kako odluke utiču na tim pa ćete dobiti uvid u stanje. Vozači cijene razgovor o tome kako da tim lakše dođe do cilja.

  • 1. tip: PIONIRI Pioniri su društveni, spontani, prilagodljivi i maštoviti. Usmjereni su na velike ciljeve, puni ideja i ne boje se rizikovati da bi ih proveli. Potiču i kolege na kreativne pristupe i unose pozitivnu energiju u tim.
  • 2. tip: ČUVARI Čuvari su zatvoreni, rezervisani i metodični. Podaci i činjenice glavni su za njih, a i detalji su im bitni. Praktični i odani, no više cijene samostalan nego timski rad. Cijene stabilnost i uvode red i disciplinu. Boje se rizikovati i smatraju da treba učiti iz grešaka.
  • 3. tip: VOZAČI Usredotočeni su na rad, takmičarski su nastrojeni i jako znatiželjni. Logički su tipovi i vole eksperimentisati, a probleme vide kao crno-bijele. Cijene izazov i daju zamah timu. Najviše vole dobre rezultate i pobjede.
  • 4. tip: INTEGRATORI Integratori su saosjećajni, tradicionalni i brinu se o međuljudskim odnosima. Odgovorni su prema timu i spajaju članove. Najvažniji im je sklad među kolegama. Nisu skloni sukobima – diplomati su i teže sporazumu.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti