“Faraone, isplati nam dnevnice!”: Prvi štrajk u istoriji se dogodio u drevnom Egiptu!

Štrajk, organizovani, osmišljeni i kolektivni prekid rada kojim zaposlenici nastoje prisiliti poslodavce na prihvatanje njihovih zahtjeva, znatno je starija pojava nego što biste mogli pomisliti.

Mnogi će nastanak štrajkova povezati s industrijalizacijom i posljedičnim stvaranjem sindikata, no radnici su se za svoja prava prvi put borili – i izborili – puno, puno prije. Prvi štrajk koji nam je danas poznat odigrao se, naime, u drevnom Egiptu. O događaju, koji je trajao oko tri mjeseca, izvještavao je Ammenakht, jedan od najznačajnijih pisara svoga vremena. Štoviše, čak je u štrajku sudjelovao, kao pregovarač za prava radnika s lokalnim moćnicima.

Ideja da su većinu radova u starom Egiptu obavljali robovi, koja se raširila putem biblijskih priča, vrlo je daleko od istine. Da, Egipćani su imali robove, no oni nipošto nisu bili glavna radna snaga u zemlji. Zanatlije i graditelji bili su plaćeni za svoj rad, kojim su se izuzetno ponosili: o njegovoj kvaliteti svjedoči činjenica da mnoga zdanja stoje duže od tri hiljade godina.

Sačuvani Ammenakhtov papirus ovaj štrajk smješta u dvanaesti vijek prije nove ere, odnosno u vrijeme vladavine faraona Ramsesa III. Bijesni zbog loših uslova, radnici koji su gradili Kraljevsku grobnicu u mjestu Deir el-Medina te zime su odlučili odložiti alate. Nagrade koje su dobijali bile su skromne, u obliku udjela žita, ječma, tkanine za odjeću, ribe i drugih potrepština, no nije samo u tome bio problem. Nadnice su kasnile, a radnici, koji nisu mogli prehraniti svoje porodice, odlučili su sjediti prekrštenih ruku dok ne dobiju ono što im pripada.

Čovjek bi pomislio da će jedan faraon ovakav neposluh riješiti udarcima biča, dekapitacijama ili sličnim metodama kakvima počesto pribjegavaju moćnici, no nije bilo tako. Mudri vladar, koji je ranije dao podići monumentalne hramove u Karnaku, Medinet Habuu i Leontopolu, htio je da se gradnja nekropole nastavi, pa je problemu pristupio na pragmatičan način: ne samo da je radnicima isplatio zaostale plaće, nego im je dao i povišice. Osokoljena duha, prionuli su poslu te dovršili posao u rekordnom roku.

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti