EVO GDJE ĆE POSLATI KARADŽIĆA NA IZDRŽAVANJE KAZNE: Ovo niko nije očekivao!

Radovan Karadžić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, a odmah nakon presude postavilo se pitanje gdje će on služiti kaznu zatvora.

rasha

Kada je riječ o proceduri koja slijedi, prvo će biti potrebno ustanoviti zemlju u kojoj će on služiti kaznu. Postoji, naime, spisak država sa kojima postoji ugovor o izdržavanju kazni zatvora, ali će se u konkretnom slučaju morati raditi o zemlji koja u svom pravnom sistemu ima doživotnu kaznu zatvora.

Njegov advokat Goran Petronijević izjavio je da će on još jedno vrijeme ostati u Den Haagu.

“Karadžić staje u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu gdje je sada do donošenja odluke i upućivanja u zemlju gdje će odslužiti kaznu. Koja će to biti država sada nije poznato, ali će sporazum biti sklopljen u skladu sa UN-ovim propisima”, rekao je Petronijević.

Dodao je da će bez obzira što je presuda pravosnažna zahtijevati reviziju presude. Taj proces, kaže, može trajati godinu-dvije nakon čega će se znati više.

Glasnogovornica Mehanizma Helena Eggleston kazala je za BIRN BiH da ne postoji vremensko ograničenje u kojem Karadžić treba biti poslan na izdržavanje kazne i da će je služiti u jednoj od zemalja koja je potpisala sporazum sa Mehanizmom.

Izvor: novi.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti