Prvi ‘nosači aviona’ morima su plovili još prije nove ere

Dok su Kinezi u 4. vijeku prije nove ere po neprijatelju pucali automatskim puškama, Grci su Mediteranom vladali ‘raketnim topovnjačama’

Oružja stara nekoliko hiljada godina po sofisticiranosti su ravnopravna najmodernijim. Jedno od njih je kineski automatski samostrel star 2.400 godina. Riječ je o prvom poluautomatskom oružju koje je u 15 sekundi ispaljivalo 10 strelica.

Strelice su bile namočene u otrov, pa je za umiranje bila dovoljna i najmanja ogrebotina. Kinezi su ovo čudesno oružje uspješno koristili stotinama godina, postavljajući ga na zidine gradova kao garanciju za miran život. Ali ni Evropljani nisu baš bili (samo) primitivni ratnici sa isukanim mačevima i strijelci sa zapetim lukovima.

Krajem 7. vijeka korišteni su prvi bacači plamena pod imenom “grčka vatra”. Prskali su brodove zapaljivom tekućinom, čiji je sastav bio vojna tajna, a potom bi ih zapalili strijelom. U modernijim varijantama, na vrhu cijevi bi tinjao plamen pa bi se smjesa zapalila već na bacaču. Pravljeni su i manji, za ručno korištenje, ali bacačima su češće bili naoružani brodovi. No osim “raketenih topovnjača” Grci su pravili i “nosače aviona” – trireme duže od 130 m i posadom od 7.000 mornara.

Rimljani su strijepili od Arhimedove kandže

U 3. vijeku Arhimed je iznenadio rimske osvajače katapultima koji su ih zasipali kamenjem i strelicama. No tajna u njegovom arsenalu bila je Kandža, koja je bi upecala brod, podigla ga, pa naglo pustila pri čemu bi se drvena plovila raspala.

U srednjem vijeku su pale prve žrtve mina

Prve mine bile su napravljene od stabljika bambusa ispunjenih barutom. Nakon što vojnik stao na stabljiku, pokrenuo bi točak koji bi udario o kremen i zapailo barut.

Izvor: 24sata.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti