Proizvedeno u Kini je najveća laž: Uopšte ne nosimo robu napravljenu u Kini, ovo je prava istina

Na dosta odjeće koju nosimo stoji natpis “Made in China”, međutim istina o porijeklu te garderobe je daleko mračnija.

madein1

Kineske tekstilne kompanije sve više koriste fabrike izvan svojih granica kako bi iskoristile jeftiniju radnu snagu, na isti način kao što to čini Zapad s Kinom. Ali, pritom oni varaju tržište – jer na odjeću stavljaju prepoznatljivu oznaku „Made in China“, a robu umjesto njih ustvari proizvode izrabljeni radnici u Sjevernoj Koreji.

Kinezi sve više koriste fabrike, trgovce i firme u pograničnom gradu Dandongu, a potom robu nastalu tamo širom svijeta plasiraju kao svoju. Korištenje Sjeverne Koreje za proizvodnju jeftinije odjeće pokazuje da se, uprkos UN sankcijama nametnutim toj zemlji, Kim Jong Un uspijeva snaći uz pomoć „prijatelja“. Naime, sankcije zbog sjevernokorejskog nuklearnog programa ne odnose se na zabranu izvoza tekstila.

– Često krajnji kupac nema pojma da se roba izrađuje u Sjevernoj Koreji – ističe jedan izvor. Tekstil je druga najveća stavka u izvozu Sjeverne Koreje, nakon uglja i drugih ruda, a zarada od izvezenog tekstila iznosi 752 miliona dolara u 2016. Posljednje UN sankcije u potpunosti su zabranile izvor uglja, pa Severna Koreja zaista mora da se snađe a očigledno je kako se oslanjaju na Kinu u svome ekonomskom opstanku.

madein2

Proizvođači mogu uštedjeti do 75 posto izradom svoje odjeće u Sjevernoj Koreji, otkriva kineski trgovac. Neke od fabrika u Sjevernoj Koreji nalaze se u gradu Siniuju, a druge su locirane u okolini Pjongjanga. Završena odjeća najčešće se direktno šalje u kineske luke, gde se samo prepakuje i šalje dalje u svjetske luke koje su je naručile.

Dodatan razlog zbog kojeg su sjevernokorejski radnici tako produktivni je njihovo uvjerenje da oni rade za boljitak svoje zemlje, a ne platu. Oni veruju kako to rade za svog vođu i bolje sutra, a njihove se plate razlikuju od onih u drugim azijskim zemljama. Recimo, dok je u Sjevernoj Koreji minimum 75 dolara na mjesec, a prosek 160 dolara na mjesec, u Kini su prosječne fabričke zarade od 450 do 750 dolara na mjesec.

Izvor: novi.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti