Electronic Voice Phenomenon (EVP): Fenomen očitih natprirodnih glasova

Ovo je fenomen očitih natprirodnih glasova, od kojih su neki snimljeni na magnetskoj traci

Neki glasovi tvrde da su duhovi mrtvih. Druge teorije su da glasovi dolaze od vanzemaljaca ili nepoznatog fenomena podsvjesnog uma. Ipak drugi psihološki istraživači vjeruju da su zvukovi presreteni radio-prijenosi ili statičke ili iskrivljene mehaničke buke.

Elektronski glasovi nazivaju se i “Raudive glasovi” nazvani po latvijskom psihologu Konstantinu Raudiveu, vodećem istraživaču fenomena tokom 1960-ih i 1970-ih. Raudive je inspirisan eksperimentisanjem Fredricha Jurgensona, švedskog opernog pjevača, slikara i producenta filma. Godine 1959. Jurgensonova traka snimila je pjesme ptica u švedskom krajoliku pokraj njegove vile. Prilikom reprodukcije vrpce čuo je muški glas koji govori o “noćnim pjesmama” u norveškom. U početku, Jurgenson je smatrao da je pokupio radio emisiju, a onda je pomislio da je čudno što se u njoj raspravlja o pjesmama ptica. Za vrijeme snimanja nije čuo nikakve glasove, ali na tokom reprodukcije čuo je mnoge glasove koji su mu zvučali kao da imaju izuzetnu ličnu notu.

Nakon eksperimentisanja s glasovima Jurgenson je u Švedskoj 1964. objavio knjigu Voices From the Universe.

Raudive je zabilježio preko 100.000 glasovnih fraza. Sve su na različitim jezicima, razlikuju se po jasnoći od toga da da zvuče kao loše međugradske telefonske veze, dok su drugi čini se emitovani u kodu, kod nekih se čuje samo jedan ili dva glasa, neki bilježe mnoštvo glasova. Glasovi se mogu identifikovati kao muškarci, žene i djeca.

Taj fenomen proučavaju mnogi istraživači paranormalnog i vidovnjaci širom svijeta a izazvao je mnogo kontroverzi. Dok neki smatraju da su glasovi paranormalni drugi ih pripisuju prirodnim zvukovima.

Između 1970. i 1972. godine, Društvo za psihološka istraživanja u Londonu je angažovalo D. J. Ellisa da istraži taj fenomen. Ellis je zaključio da su glasovi najvjerovatnije prirodni fenomen. Pokazao je da je tumačenje zvukova vrlo subjektivno i osjetljivo na maštu.

Raudive, koji je umro 2. septembra 1974., nije dao posebno mišljenje. U trenutku svoje smrti, proučavao je papir koji je naizgled poredao smislene rečenice na njemačkom jeziku, koje su bile slične Raudiveovim glasovima.

Mnogi pojedinci i grupe i dalje nastavljaju istraživanje fenomena elektronskog glasa. Sarah Estep je 1982. godine osnovala udruženje American Association-Electronic Voice Phenomena, koje ima više od dvjesto članova u trideset i četiri države u SAD-u i jedanaest inostranih zemalja. Udruženje je zamišljeno kao “metafizička organizacija zainteresovana za duhovno sudjelovanje, kao i sve prave dokaze o životu nakon smrti” te se usredotočuje na “objektivni kontakt s onima iz drugihz dimenzija preko magnetofona, televizora i računara”.

Izvor: online-tajne-misterije.blogspot.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti