Malteški Hipogeum: Misteriozna podzemna megalitska građevina (FOTO)

Hipogeum je malo poznata mreža podzemnih hramova i tunela na Malti koje su Englezi, a potom Maltežani, godinama brižljivo čuvali od očiju javnosti

Povremeno je otvaran samo ulazni hram koji dokazuje da nijedna antička kultura nije bila u stanju da pod zemljom iskleše i ugradi kamene blokove teške nekoliko desetina tona. Dugo su egipatske piramide smatrane najstarijim arhitektonskim zdanjima. Ipak, najraniji neolitski hramovi na Malti su stariji za oko hiljadu godina od navodnog datuma izgradnje čuvenih piramida u Gizi.

Ogromni kameni blokovi korišteni su za izgradnju hramova. Moderni alati i tehnike bi i danas imali nepremostive poteškoće da izgrade nešto slično. Kako su ove teške kamene blokove pomjerali prije šest hiljada godina, ostaje misterija.

Pomenimo da ne postoje arheološki nalazi metalnih predmeta ili alata na Malti iz tog doba. Podzemni sistem hramova nazvan Hal Saflieni, ili poznatiji kao Hipogeum, je ipak posebno uzbudljiv.

Kada je 1902. godine otkriven i predstavljen svijetu, izazvao je senzaciju u arheološkim krugovima. Hramovi i podzemne odaje su bukvalno urezani u kameno podzemlje.

Tu su pronađene kosti preko sedam hiljada ljudi i zato se smatra da je Hipogeum zapravo velika grobnica.

Tragovi “misterioznih ljudi” koji su izgradili hipogeum ne postoje. Jednako čudni su i tragovi kolica na kamenim putevima na Malti davno prije otkrića točkova. Malteški Hipogeum je jedan od najimpresivnijih objekata na UNESCO-voj listi.

Iako je Hipogeum toliko jedinstven, ipak su samo ulazne prostorije bile povremeno otvorene za javnost.

Zabilježen je niz tajanstvenih nestanaka u podzemnim lavirintima pa se kroz istoriju radilo na tome da se o ovim objektima što manje zna.

Moguće je da se ispod zemlje prođe sa jednog na drugi kraj ostrva, ali je vlada zatvorila sve ulaze. Navodno, razlog je nestanak grupe učenika sa učiteljicom koji su ušli u podzemni lavirint i nikada se nisu vratili …

U zvaničnim lokalnim istorijskim knjigama pojave ovih veleljepnih objekata se ovako objašnjavaju: “… Negdje oko 3600. godine prije naše ere nešto posebno je počelo da se dešava mirnim malteškim zemljoradnicima. Njihova kultura postaje izolovana od pradomovine, Sicilije … Od jednostavnih zemljoradnika, praistorijski Maltežani se razvijaju u visokokvalifikovane graditelje i inžinjere koji stvaraju pravi talas megalitskih hramova i pogrebnih mjesta uzduž ostrva … Neolitski ostrvljani nisu usvojili kulturne ideje svojih susjeda niti su na njih uticali …”

Ipak, ovakva površna objašnjenja ne mogu da izdrže iole ozbiljniju provjeru.

Premda je Hypogeum toliko jedinstven, ipak su samo ulazne prostorije bile povremeno otvorene za javnost. Tačnije, dugi niz godina tokom 20. vijeka bio je zatvoren za javnost pod izgovorom “radova na konzerviranju”.

Izvor: arheo-amateri.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti