Egipatska tajanstvena ‘Urušena piramida’

Medium ili Maidum je lokalitet smješten oko 100 kilometara južno od Kaira, značajan jer se tamo nalazi nekoliko staroegipatskih mastaba (grobnica u obliku krnje piramide tj. piramide bez vrha) i jedna piramida neobičnog oblika.

Vjeruje se da je ta piramida druga koja je izgrađena u starom Egiptu. Neki pripisuju početak njene izgradnje Huniju, posljednjem vladaru 3. dinastije (oko 2600. p.n.e.), ali danas ipak preovladava mišljenje da ju je izgradio njegov nasljednik Snofru, utemeljitelj 4. dinastije. Snofru je iz još nerazjašnjenih razloga dao sagraditi čak tri piramide, od kojih je ona u Mediumu najstarija.

Danas je od ove piramide ostalo relativno malo. Njene ruševine visoke su 65 metara i izgledaju poput trospratne kule koja se uzdiže iz polja ruševina. Stoga je među lokalnim stanovništvom poznata kao ‘Urušena’ ili ‘Lažna’ piramida. Arheološka istraživanja pokazala su da je izvorno imala sedam spratova. Prema jednom arapskom zapisu iz 15. vijeka, piramida je tada imala još samo pet spratova, a kada su Napoleonovi vojnici stigli u Egipat, zapisali su da ih je ostalo svega tri.

Neki stručnjaci vjeruju da je na tom mjestu prvobitno bila izgrađena stepenasta piramida koju je faraon zatim dao pregraditi u pravu piramidu, ali se struktura prilikom radova urušila. Međutim, drugi smatraju da se piramida urušila tek mnogo vijekova nakon što je dovršena, u vrijeme egipatske Nove države, možda jer su je lokalni radnici upotrijebili kao izvor građevinskog materijala. U piramidi se nalazi mala grobna prostorija, ali nisu pronađeni tragovi sarkofaga ili ljudskih ostataka. U blizini su se nalazile kapelica (zagrobni hram), mala satelitska piramida, kamena ograda i popločana staza za pristup. Ovi elementi prisutni su i kod najpoznatijih piramida u Gizi. U obližnjim su mastabama sahranjeni jedan od Snofruovih sinova i nepoznati velikaš.

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti