MISTERIJA: NASA je snimila nešto poput rudarske mašine na asteroidu Eros

“433 Eros” je asteroid u obliku kikirikija i sastoji se od magnezijuma i silikata gvožđa, najčešćih u unutrašnjem pojasu asteroida.

 

Otkrili su ga 13. avgusta 1898. astronomi Carl Gustav Witt  u Berlinu i Auguste Honoré Charlois u Francuskoj.

U februaru 2001. NASA svemirska letjelica “NEAR Shoemaker” ​​sletjela je na njegovu površinu.

Sonda je napravila više od 160.000 slika i identifikovala više od 100.000 kratera. Na ovaj način, istraživači su otkrili da je Eros čvrst objekat, a ne skup krhotina spojenih gravitacijom.

Zanimljivo je, da se na nekoliko fotografija koje su dobijene pojavljuju brojne “anomalije” koje NASA kao da zanemaruje, smatrajući ih jednostavnim stijenama, nešto čija morfologija ni na koji način ne liči na prirodne strukture.

Jedna konkretna slika Erosa, snimljena sa svemirske letjelice “NEAR Shoemaker” 1. maja 2000. godine, na visini orbite od 53 kilometra, pokazuje prema NASA-i, veliku pravougaonu stijenu prečnika 45 metara.

Međutim, da li je to zaista stijena ili bi to mogla biti neka vrsta stare rudarske mašine?

S obzirom na to, da podaci o svemirskoj letjelici prikupljeni od Erosa u decembru 1998. sugerišu, da bi mogao sadržati 20 milijardi kilograma aluminijuma i slične količine metala koji su rijetki na Zemlji, kao što su zlato i platina, postavlja se pitanje, da li je ova ‘stijena’ u stvari rudarska mašina koju je možda koristila napredna vanzemaljska civilizacija, za vađenje svih ovih vrijednih metala?

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti