Potraga za blagom Džingis Kana

Džingis Kan, mongolski vođa, navodno je prije svoje smrti naredio da niko nikada ne smije saznati gdje mu je grob. Kako je tražio, tako je i bilo, barem u dosadašnjih 800 godina, a izgleda da bi tajna ipak mogla biti otkrivena.

Kako piše britanski “The Independent”, po legendi su vojnici koji su nosili tijelo Džingis Kana na vječni počinak uz put ubijali sve ljude na koje su naišli, da bi potom pobili i radnike koji su ga sahranili, a na kraju i – sebe.

Mnogi ljudi su u prethodnih skoro osam vijekova pokušavali da pronađu grob čuvenog osvajača, od arheologa koji su otkrili Džingis Kanovu palatu do advokata iz Čikaga koji je vodio ekspediciju čiji je cilj bilo 60 neotvorenih grobnica u području gdje je ovaj vladao.

Bila je to potraga za istorijskim predmetima, ali i blagom. Prema listu “Mongolia Today”, sa Džingis Kanom su zakopana neizreciva blaga donijeta iz svakog kutka njegovog carstva.

“Ako pronađemo predmete koji su zakopani sa njim, mogli bismo da ispišemo novu stranicu istorije svijeta”, kazao je jedan od istraživača.

To bi moglo da se desi brže nego što mnogi očekuju zahvaljujući novom načinu istraživanja rijetkih naseljenih i nepristupačnih prostranstava Mongolije – iz svemira.

Satelitske slike ultra-visoke rezolucije omogućavaju nove načine globalnih istraživanja – piše u studiji objavljenoj u naučnom časopisu “Plos one”.

Opseg tih istraživanja je toliki da su naučnici s Univerziteta Kalifornije u San Diegu u pomoć pozvali širu javnost.

Grob traži “Indijana Džons našeg vremena

To je problem poput traženja igle u plastu sijena gdje je nepoznato da li ćete uopšte naći iglu. Zato smo ovlastili putem interneta volontere da i oni pokušaju da nađu grob Džingis Kana, arheološku enigmu nepoznatih karakteristika za koju se vjeruje da je sakrivena negde u opsegu satelitskih snimaka – napisao je Albert Ju-Min Lin, kojeg opisuju kao “Indijanu Džonsa našeg vremena”, fotografisanog kako jaše konje po mongolskoj divljini.

U partnerstvu sa “National Geographic”, Linov tim je načinio sliku pejzaža na više od 84.000 platna koja se prostiru na više od 6.000 kvadratnih kilometara i lansirao “sistem za virtuelno istraživanje”. Zadatak učesnika je da taguju sve što im se čini kao “arheološka enigma koja nema istorijski opis svog potencijalnog vizuelnog oblika”.

Za sada, ipak, još uvijek nisu uspjeli da lociraju vječno počivalište Džingis Kana.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti