Egipat predstavio nedavno otkrivene drevne grobnice u Saqqari (FOTO)

Posljednjih godina Egipat uveliko promoviše nova arheološka otkrića međunarodnim medijima i diplomatama u nadi da će privući više turista u zemlju

Egipat je predstavio nedavno otkrivene, dobro ukrašene drevne grobnice na faraonskoj nekropoli nedaleko od glavnog grada Kaira, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pet grobnica, otkopanih ranije ovog mjeseca, datiraju iz Starog kraljevstva, prema podacima Ministarstva turizma i antikviteta.

Mostafa Waziri, generalni sekretar Vrhovnog vijeća za antikvitete, rekao je da su egipatski arheolozi započeli iskopavanje na lokaciji u septembru prošle godine. Grobnice su, kako je rekao, bile za visoke zvaničnike, uključujući regionalne vladare i nadzornike palata u starom Egiptu.

“Svih tih pet grobnica su dobro ukrašene. Iskopavanja nisu prestala. Planiramo da nastavimo sa iskopavanjima. Vjerujemo da možemo pronaći još grobnica na ovom području”, rekao je Waziri.

Grobnice su pronađene u blizini Djoserove stepenaste piramide, u nekropoli Saqqara, 24 kilometra jugozapadno od Kaira.

Na snimcima objavljenim na stranicama ministarstva na društvenim mrežama vide se grobna okna koja vode do grobnica. Viđeni su zidovi ukrašeni hijeroglifskim natpisima i slikama svetih životinja i zagrobnih predmeta koje su koristili stari Egipćani.

Arheološko nalazište Saqqara, gdje se nalazi više od deset piramida, drevnih hramova i groblja životinja, velika je nekropola drevne egipatske prijestolnice Memfisa, koja je uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Posljednjih godina Egipat uveliko promoviše nova arheološka otkrića međunarodnim medijima i diplomatama u nadi da će privući više turista u zemlju.

 

Izvor: aa.com.tr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti