Doktor koji je silno želio oživjeti svog prijatelja, prvog američkog predsjednika Georgea Washingtona

Neki ljudi su očito rođeni prije svog vremena, jedan od njih je i poznati doktor William Thornton, koji je živio u 18. vijeku.

Njegovi široki interesi činili su ga radoholičarem pa je stalno bio okupiran vrlo različitim stvarima, tako da se okušao u slikarstvu, arhitekturi, ali i u raznim izumima. Zapravo je danas poznatiji kao amaterski arhitekt nego doktor jer je projektovao zgradu Kongresa poznatiju kao Capitol u SAD-u. Ovaj je pravi renesansni čovjek 18. vijeka bio ujedno i bliski prijatelj prvog američkog predsjednika George Washingtona. Kada je ovaj iznenada umro Thornton ga je želio oživjeti, no svoj naum nije proveo u djelo.

Washington je svoju tačnost skupo platio

Dana 12. decembra Washington je po hladnom vremenu ispunjenom ledenom kišom i snijegom na konju obilazio svoje imanje, a zatim se kasno vratio kući. Kako je već dobrano kasnio na večeru odlučio je onako mokar bez presvlačenja pridružiti se društvu za stolom. Svoju tačnost je skupo platio. Već sutradan je dobio jaku upalu grla. U ovom dijelu priče izvori se ponešto razlikuju negdje stoji da se kobna večera dogodila 13. decembra, a negdje 12. Ako je tačno da je 12. decembra obilazio svoje imanje onda je još idućeg dana išao obilježavati drva za sječu, a stanje mu se tog dana naglo pogoršalo. Zbog poteškoća s disanjem njegova je porodica te noći pozvala doktora. Pozvana su dva stručnjaka James Craig, koji je liječio Washingtona decenijama, kao i stručnjak za puštanje krvi George Rollins. Kako mu se stanje brzo pogoršavalo dogovoreno je prvo puštanje krvi ne bi li mu se snizila visoka temperatura, ali ništa nije pomagalo i stanje je išlo s lošega na gore. Zbog toga su mu idućeg dana pustili čak 40 posto krvi. Smrt je došla prebrzo i svi su bili iznenađeni tako brzim umiranjem, ali sam je Washington predosjećao da bi mogao biti na svom kraju zbog čega je tražio od sekretara Tobiasa Leara da mu obeća da će s pogrebom pričekati tri dana, kako ne bi bio živ pokopan. Preminuo je u kasnim večernjim satima 14. decembra 1799. u svojoj 67-oj godini života. Većina doktora danas smatra da je umro zbog prevelikog gubitka krvi i virusne infekcije grla.

Nadobudni doktor

Prije smrti Washingtonova supruga Martha je pozvala i porodičnog prijatelja i doktora Williama Thorntona koji je odmah pohitao na posjed svog prijatelja, no stigao je prekasno jer je predsjednik već bio mrtav po njegovom dolasku. Nakon što je saznao da mu je prijatelj umro s dubokim emocijama je pribilježio da je po njegovom dolasku tijelo Washingtona već bilo ukočeno i da količinu svojih emocija, koje su ga preplavile nakon smrti svog najboljeg prijatelja, ne može opisati.

Nakon prvobitnog šoka umjesto da se prepusti žalovanju što bi učinila većina ljudi, odlučio je tijelo prijatelja vratiti u život. Prema njegovom razmišljanju za povratak su mu bile potrebne “samo” tri stvari: toplina, zrak i krv. Vrlo brzo je porodici pojasnio postupak. Kako je tijelo Washingtona bilo smrznuto želio je u njega vratiti toplinu postupnim otopljavanjem uz pomoć hladne vode koju bi postepeno zagrijavao, da bi na kraju odmrznuto tijelo umotao u više deka i potom trljanjem obnovio cirkulaciju. Drugi korak je podrazumijevao traheotomiju i vraćanje vazduha u pluća dok se treći sastojao od transfuzije vruće janjeće krvi.

Odbijenica, koja mu nikada nije sjela!

Ovaj njegov prijedlog porodica je odbila, a ni Georgeov doktor nije bio saglasan s tim. Čak i dvije decenije nakon Washingtonove smrti samouvjereni Thornton je bio sto posto siguran da bi uspio u svom pokušaju, samo da su mu dozvolili da pokuša. Neovisno o njegovoj ideji Thornton je sveukupno gledano bio vizionar za kojega su ondašnji naučnici smatrali da je vijek ispred svog vremena, a danas se vjeruje da bi se svojim idejama i sposobnostima idealno uklopio u ovo naše vrijeme, što znači da su ranije procjene pogriješile “samo” za nekoliko stoljeća.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Izvor: povijest.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti