DIREKTOR IZ SNOVA: Plata raste 100% godišnje, svako na poslu ima pravo biti lud 3 dana, za bebe radnika …

Srbijanac Nebojša Matić je nesvakidašnji poslodavac i biznismen, a sudeći po onome što radnicima daje i što od njih dobija, i jedan od najboljih direktora

neb1

Posao je počeo devedesetih u očevoj garaži u Lajkovcu, a danas njegova kompanija „Mikroelektronika” izvozi u više od 140 zemalja širom svijeta.

Za ovakve rezultate Matić najviše zahvaljuje svojim radnicima. Na njih ukupno 86 gleda kao na drago kamenje i ljude koji su u njemu probudili najbolje.

– Ova firma je dobra jer dobri ljudi rade u njoj. Možeš biti vlasnik i direktor koliko hoćeš, ali si nula bez sposobnih i marljivih ljudi. Suština je u druženju. Prvi čovek firme mora da brine o svojim zaposlenima. Ja moje i volim, zajedno radimo, smejemo se, družimo, pecamo, jer ako su oni zadovoljni, posao ide naprijed. A kad imaju problem, rješenje je komunikacija, ne novac, jer motivacija se postiže samo pričom. Zaključio sam i da je svako od nas lud tri dana u pola godine i da ga tada ne treba dirati – priča Matić.

U „Mikroelektronici”, koja se bavi proizvodnjom alata za mikrokontrolere koji se nalaze u telefonima, automobilima, frižiderima, doskora je četiri puta godišnje dijelio bonuse. Radnici su dobijali i 13, 14. i 15. platu.

neb2

– Sada sam to promijenio u povišicu. Godišnje plata raste i do 100 odsto. Odlučio sam i da ih „natjeram” da imaju po troje, četvoro djece. Obećao sam da ću im mjesečno davati po 200 eura za treću i po 400 eura za četvrtu bebu. Nije to veliki trošak, djeca su najbolja stvar. Ja imam kćerku, a moja žena se često našali kako sam umio da napravim mnogo toga, ali ne i drugo dijete – kaže Matić.

Za dobre ljude se lako vezuje. Djevojka kod koje je godinama kupovao kafu došla je da kuha kafu i u „Mikroelektronici”. Danas je Matić školuje za knjigovođu, a na pitanje nove koleginice Milice šta će da popije, kaže: „Kafu ako te ne mrzi da je napraviš.”

Izvor: blic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti