BUDUĆNOST PREVOZA: Sjednete, kliknete odredište na ekranu i odletite (VIDEO)

Dronovi se trenutno dominantno koriste u fotografisanju i snimanju sunčevih zalazaka, visokih zgrada, sportskih događaja i ne puno drugih stvari ako ćemo biti iskreni. Međutim, u budućnosti, flote dronova mogle bi izvršavati aktivnosti koje će biti puno korisnije, prenosi britanski Wired.

Amazon želi koristiti dronove za dostavu paketa, Intel radi na kvadrikopterima koji vas slijede, Ford i DJI razvijaju dronove koji će moći uzletiti iz kamiona, a Parrot radi na dronovima koji će letjeti poput aviona. No, kako bi bilo kada bi dronovi mogli transportovati i ljude?

Kineski proizvođač dronova Ehang želi odgovoriti na to pitanje te je upravo s tom namjerom na sajmu potrošačke elektronike CES u Las Vegasu predstavio Ehang 184, prvi samoleteći helikopterski dron.

Ehang 184 teži 200 kilograma i dolazi opremljen s 8 rotora, a njegov proizvođač tvrdi da može podići jednu osobu 500 metara u zrak te s njome odletjeti na bilo koju lokaciju koju prepoznaje Google Maps pritom izbjegavajući prepreke, sve dok se do te lokacije može doći unutar 23 minute koliko dronu trenutno maksimalno traje baterija na jednom punjenju. Proizvodač dodaje da se u slučaju problema pri letu ljudski piloti mogu uključiti i pomoći unesrećenom putniku. Naravno, takvi centri prvo moraju biti izgrađeni.

Dolazeći s navodnom cijenom između 130 i 200 hiljada funti koja uključuje klimu i WiFi spojivost, Ehang 184 podigao je puno prašine na CES-u premda na sajmu nije u vazduhu s putnikom još proveo niti sekunde.

Ehangov štand u Las Vegas vrlo detaljno opisuje iskustvo letenja, međutim ne spominje kako će letjelica proći rigorozna testiranja koja prometnom sredstvu ovakve vrste predstoje. U mnogim državama bi u okviru trenutnih zakona bilo nemoguće letiti u Ehangu 184.

Izvor: nacionalnageografija.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti