Bjekstvo automobilom postaje nemoguća misija: Policija koristi spravu koja sa lakoćom zaustavlja vozilo (VIDEO)

Uređaj izgleda poput gadgeta iz nekog stripa.

Specijalni uređaj koji u žargonu zovu “hvataljka” pomalo liči na dvokraku viljušku na prednjem dijelu policijskog vozila. Opremljen je kaiševima visoke čvrstoće, a čitav sistem je dizajniran tako da se u potjeri, kada se policijski auto približi bjeguncu, gurne ispod zadnjeg točka vozila u bjekstvu. Trake su namijenjene da “uhvate” zadnji točak i tako zaustave automobil.

Ovaj uređaj se sve češće koristi u SAD, a nedavno je upotrijebljen u Arizoni, sjeverno od Phoenixa.

Čovjek za volanom odbjeglog automobila je bio 30-godišnji Brandon Smith, koji se dao u bijeg nakon što je policija u vozilu uočila oružje i “nešto što je izgledalo kao droga”. Vlasti kažu da ga nisu progonile patrolnim automobilima, već su najprije poslale helikopter za njim.

Za zaustavljanje na kraju su korištena specijalna policijska vozila, a jedno od njih, opremljeno “hvataljkom”, uspjelo je da zaustavi automobil.

Smith je uhapšen i odveden u zatvor gdje će se suočiti sa brojnim optužbama, uključujući onu za nošenje oružja, posjedovanje droge i protivzakonito bjekstvo od policije.

“Hvataljka” je prvi put upotrijebljena u potjeri na terenu u aprilu 2018, a proizvođač ovog uređaja tvrdi da je od tada korištena još bar 400 puta.

Izvor: dnevno.rs/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti