Mistični let putničkog aviona broj 914: Uzletio 1955. godine … Vratio se poslije 37 godina …?

Poput letećeg fantoma iz Zone sumraka, čarter avion DC-4 sa 57 putnika sletio je u Karakas u Venecueli 1992. godine … 37 godina nakon što je nestao 1955. na letu iz New Yorka za Miami!

Ali nije prošlo ni nekoliko minuta prije nego što je avion sa duhovima ponovo poletio i nestao u oblacima!

Iskazi očevidaca i snimljene radio veze između pilota i kontrolnog tornja pružaju nepobitne dokaze da se ovo košmarno slijetanje aviona dogodilo.

– Svjedočenja zaposlenih u kontrolnoj službi aerodroma, koji su vidjeli ovaj incident, u suštini se podudaraju – rekao je zamjenik ministra civilne avijacije Ramon Estovar.

Ali odlučujući argument, kaže Estovar, je mali kalendar za 1955. godinu koji je pilot bacio na pistu nekoliko sekundi prije nego što je DC-4 poletio i nestao.

– Vidio sam avion … čuo sam glas pilota. Držao sam čak i kalendar u ruci, ali još uvijek ne mogu da vjerujem – rekao je Juan De la Corte, koji je jasno vidio sve što se dešavalo sa svog mjesta na kontrolnom tornju leta.

– Ovi ljudi u avionu i dalje su mislili da je 1955. i da su sletjeli na Floridu, ali to nije bio slučaj. Bog samo zna gdje su bili sve ove godine.

Prema riječima De la Cortea i drugih kontrolora, shvatili su da se nešto natprirodno događa kad se avion sa propelerima iznenada približio aerodromu, a da se nije pojavio na radarskim ekranima.

Vidjeli smo avion svojim očima, ali na radaru nije bilo ni traga od njega – rekao je De la Corte. – Pitali smo pilota da se identifikuje, a on nas je pitao: “Gdje smo?” Glas mu je bio uplašen i zbunjen, ali na kraju je rekao da je na čarter letu 914 iz New Yorka za Miami sa posadom od 4 člana i 57 putnika.

Dispečer je rekao da je poslije ovih riječi pilota, u kontrolnoj sobi zavladala tišina. Svi su bili zapanjeni. Odredište leta 914 … Miami … 1800 km od Karakasa …

– Odgovorio sam pilotu: “Ovo je Karakas, Venecuela … Južna Amerika”. Tada sam pitao: “Jesi li u nevolji?” Nije bilo odgovora i očistili smo pistu kako bi avion sletio. Sletanje je prošlo dobro.

Taman kad sam počeo da mislim da je sve prošlo kako treba, čuo sam pilota da kaže svom kopilotu: “Isuse Hriste, Jimmy! Šta je ovo?”

Ugledali su mlazni avion i odreagovali kao da su vidjeli svemirski brod.

Prema riječima De la Cortea, pilot je izjavio da je trebalo da sleti na međunarodni aerodrom u Miamiju u 9.55 sati 2. jula 1955. godine.

“Tada sam ga čuo kako kaže: ‘Ovdje nešto nije u redu.’ Pozvao sam avion: ‘Kapetane, ovo je međunarodni aerodrom u Karakasu. Danas je 21. maj 1992.’ U tom trenutku je uzviknuo: ‘O moj, Bože!’ Čuli su ga kako teško diše. Pokušao sam da ga smirim rekavši da je kopneni tim već krenuo ka njima.” 

Prema riječima Cortea, dok su se zemaljska posada i tanker približavali avionu, pilot je preko radija povikao: “Ne! Ne prilazi blizu! Mi odlazimo odavde!” Kasnije su radnici zemaljske službe izvijestili da su vidjeli lica putnika pritisnuta na prozore. Pilot je otvorio prozor kokpita i mahnuo im da se pomjere.

– Mahao je nekom fasciklom, rekao je De la Corte. – Izgleda da je iz nje ispao kalendar, koji smo kasnije pronašli. Pilot je upalio motore i avion je poletio.

Službenici civilne avijacije povukli su sve zapise o komunikaciji sa letjelicom, kao i pronađeni kalendar, a istraga o ovom incidentu je i dalje aktivna.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti