Star preko 3.000 godina: Šta se krilo iza pečata faraona Tutankamona?

Kanap iz ovog pečata preživio je više od tri milenijuma zahvaljujući suhoći vazduha ali i manjku kiseonika unutar grobnice.

Fotografija prikazuje čuveni egipatski pečat na grobnici kralja Tutankamona, mladog faraona 18. dinastije. Snimak pečata načinio je 1922. godine arheolog Harry Burton, poznat i kao “Faraonov fotograf”, koji je uslikao pečat neposredno prije nego što su njegove kolege otvorile grobnicu. Kanap i amblem na okamenjenom blatu kojim je grobnica bila zapečaćena, prije toga nisu bili dirnuti čitavih 3245 godina.

Grobnica faraona Tutankamona u arheologiji se označava sa KV62 i nalazi se u Dolini kraljeva, u gornjem toku rijeke Nil. Grobnicu je u novembru 1922. godine otkrio britanski arheolog Howard Carter, što ga je učinilo jednim od najpoznatijih egiptologa svih vremena, budući da se smatralo da do tako velikog otkrića više ne može da se dođe u Egiptu.

Grobnica je ostala neotkrivena zato što se vijekovima nalazila ispod ruševina drugih objekata. U njoj je Carter zatekao toliko artefakata, da je bilo potrebno osam godina da se grobnica isprazni i da se artefakti transportuju u Egipatski muzej u Kairu. Najpoznatiji nalaz je Tutankamonova zagrobna maska od čistog zlata, ali su pronađeni i artefakti poput bodeža od meteorskog gvožđa.

Pečat je, inače, čuvao vrata treće od deset odaja Tutankamonove grobnice. Kanap iz ovog pečata preživio je više od tri milenijuma zahvaljujući suhoći vazduha ali i manjku kiseonika unutar grobnice zbog čega je bio smanjen uticaj mikroorganizama koji bi ga oštetili. Upravo iz tih razloga na pustinjskim nalazištima arheolozi uspjevaju da pronađu tako dobro očuvane kanape koji su stari i do 28.000 godina.

Ostaci faraonovog pečata danas se nalaze u depou Metropolitan muzeja u New Yorku.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti