Balada o Pišonji i Žugi – istinita priča o dva čaršijska magupa

Nebrojeno puta smo slušali pjesmu o Pišonji i Žugi i zamišljali, svako na svoj način, kako taj autobus sječe krivine na putu prema moru.

Ono zbog čega su nam godinama poslije postali možda i još draži jeste činjenica da su ta dva lika sa sarajevskog asfalta zaista postojali osim u pjesmi – i u stvarnom životu!

pisonja

Pišonja

U junu 2012. godine na hrvatskoj televiziji HRT2 u emisiji “Rekonstrukcija” ispričana je njihova priča iz “prve ruke”. O svemu su pričali frontmen sarajevskog Zabranjenog pušenja Sejo Sekson te jedan iz legendarnog tandema – Žuga, a u emisiji se pojavljuje i Pišonjin sin koji inače nikada nije upoznao svoga oca. Pišonja je poginuo 1992. za vrijeme rata u BiH, nekih pola godine prije rođenja svoga sina.

pisonja2

Žuga

Žuga je ispunio svoj san iz pjesme, stigao je do mora i do svoje smrti 2016. godine živio je u gradu Metkoviću, a Pišonja … on je već odavno stigao “negdje gore”.

Priča o ovom dvojcu je dobila čak i svoju pozorišnu varijantu. Naime, prema tekstu Vladimira Đurđevića 20.11.2010. u Zrenjaninu je premijerno izvedena pozorišna predstava “Zbogom žohari” koja je i nastala na osnovu motiva iz pjesama Zabranjenog pušenja.

pisonja4

Cijela predstava je stavljena u kontekst 1991. godine, a ima jednu snažnu antiratnu poruku.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti