Umjesto u Hollywoodu završio je u ZATVORU: Tužna sudbina jugoslovenskog glumca koji je trebalo da glumi u ‘KUMU’!

Jovan Janićijević Burduš slavu je stekao u seriji “Muzikanti” iz 1969, a blistavu holivudsku karijeru koja je bila pred njim, prekinuo je nesretni slučaj.

Bekim Fehmiu u svojoj knjizi “Blistavo i strašno” o Janićijeviću je pisao ovako:

“Divni glumac Jovan Janićijević Janaćko, nezaboravni Burduš iz serije ‘Muzikanti’, bio je u Los Anđelesu mjesec dana. Čak je i štampa pisala o tome kako je bio gost Johna Waynea. Ponuđena mu je glavna uloga don Corleonea u filmu ‘Kum’ pod uslovom da nauči jezik. Mene su već odredili za ulogu Michaela, njegovog mlađeg sina. Janaćko se više nikada nije vratio u Los Anđeles.”

U svojoj knjizi Fehmiu je pisao kako su on i Jovan bili veoma blizu angažmana u čuvenom Copolinom filmu “Kum”.

Fehmiu piše da je u Rimu (1971) bio u gostima kod Dina de Laurentisa i njegove supruge, glumice Silvane Mangano, kada ga je u toku večeri čuveni producent upitao: “Zašto se onaj tvoj kolega nije vratio u Los Anđeles da nauči engleski za ulogu u filmu ‘Kum’? Ali sada su odlučili, nažalost, da svi glumci budu Amerikanci.”

Da je upoznao veliku zvijezdu Johna Waynea, pohvalio se i Jovan Janićijević u januaru 1972. za ‘RTV reviju’.

– Kada je čuo da sam jugoslovenski glumac, Wayne se nasmiješio i rekao:

“Mnoge kolege pričale su mi da su se na snimanju u Jugoslaviji sjajno provele. Volio bih da se i meni ukaže ta prilika!” – sjećao se Burduš, koji se vratio u Beograd pošto mu je istekla viza.

Ipak, umjesto holivudske karijere, život mu je donio surov obrt.

U saobraćajnoj nesreći koju je izazvao nesmotrenom vožnjom u centru grada njegov suvozač je poginuo. Janićijević je osuđen na kaznu zatvora koju je izdržao u požarevačkoj Zabeli.

– Tata je imao petogodišnji ugovor sa studiom “Metro-Goldwyn-Mayer”. Kada je 1972. sve već bilo dogovoreno, došao je po mamu i mene. Međutim, dogodio se kobni udes u kojem je jedan njegov prijatelj poginuo. Usljedila je drama, suđenje, i tata je umjesto u Hollywood otišao na godinu dana u zatvor “Zabelu” – ispričala je jednom prilikom glumica Ksenija Đokić, kćerka Jovana Janićijevića.

Poslije toga je nastavio da glumi u filmovima “I Bog stvori kafansku pjevačicu”, “Valter brani Sarajevo”, u hit serijama “Majstori”, “Pozorište u kući” …

Posljednji put je stao pred kamere u filmu “Velika frka” sa Gagom Nikolićem u glavnoj ulozi (1992). Iste godine je preminuo, 26. februara 1992. i, nažalost, postao još jedan od naših nepravedno zapostavljenih glumaca.

Izvor: alo.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti