Arheolozi pronašli zakopano blago iz doba Abasidskog kalifata (VIDEO)

U centralnom Izraelu nedavno je na arheološkom nalazištu otkriveno više stotina zlatnih novčića starih više od jednog milenijuma. Za pronalaženje su zaslužni mladi volonteri koji su pomagali arheolozima na tom lokalitetu.

U glinenoj posudi je otkriveno čak 425 zlatnih novčića, koji su u vrijeme kada su bili zakopani vrijedili pravo bogatstvo. Stari su više od 1.100 godina. Većina ih je iz ranog islamskog perioda kada je centralni Izrael bio dio Abasidskog kalifata, a teški su 845 grama.

Izraelski zvaničnici naglašavaju da ovaj pronalazak svjedoči o veoma razvijenoj trgovini na ovom području.

“Ono što je jedinstveno u ovom otkriću jeste da se dokazuje koliko je međunarodna trgovina u to vrijeme u ovom regionu bila u usponu, prosperitetna za razliku od one u Evropi, gdje je upotreba zlata počela da opada”, objašnjava Galit Tal iz Odjeljenja za antikvitete Izraela.

Izraelski arheolozi smatraju da je osoba koja je zakopala zlatne novčiće svakako očekivala da se jednog dana vrati po njih, pa je prostor oko suda zakucala ekserom da se ne bi pomerao, ali nije poznato zbog čega se nije vratio po blago. Novčići su bili zakopani na prostoru tadašnjih radionica, a identitet vlasnika je, naravno, nepoznat.

Osamnaestogodišnji volonter Oz Koen, koji je pronašao novčiće presretan je zbog ovog otkrića.

“Dok smo kopali u jednom trenutku sam uklonio zemlju i ugledao nešto što mi je ličilo na lišće. Želio sam da ga očistim, ali sam shvatio da su to možda novčići. Prvo sam našao tri, a zatim i mnogo više u donjem sloju zemlje”, navodi Koen.

U vrijeme Abasidskog kalifata 425 novčića od 24-karatnog čistog zlata su predstavljali značajnu sumu novca kojom se mogla kupiti luksuzna kuća u Fustatu, bogatoj prijestonici Egipta u to vrijeme, smatraju stručnjaci za kovani novac u Izraelskom Odjeljenju za antikvitete zaduženom za kovani novac.

Izvor: rts.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti