PROGNOZA – JADRANSKA OBALA DO 2100 GODINE: Poplavit će svi hrvatski gradovi uz more a voda će stići i do Mostara

Postoje mnoga predviđanja o tome šta će se u idućim godinama dogoditi sa jadranskom obalom i svim hrvatskim gradovima uz more u sličaju rasta mora do 9 metara, što je u skladu sa izvještajem Američke akademije nauka.

poplava1

Naime, hrvatski gradovi koji su od more će za koju deceniju biti nemogući za živjeti …

Nedavni izvještaji Ujedninjenih nacija o stopi zagađenja Zemljine atmosfere naveode kako je prošle godine, ne samo povišen nivo ugljen dioksida, nego se to dogodilo mnogo brže nego što se ikada moglo očekivati.

Uz trendove i lobiranje naftnih, gasnih i kompanija koje zarađuju upravo preko uglja, pri čemu se ulažu milijarde dolara i eura na promociji korištenja fosilnih goriva, svijet je mnogo dalje od toga da se u ovom vijeku spasimo od globalnog zagrijavanja koje je veće od 2 stepena, koliko su nacije svijeta dogovorile Pariškim klimatskim sporazumom.

Još manje je moguće da se ono zaustavi na 1,5 stepeni celzijusa što je predloženo kao veoma ambiciozni cilj. Kako stvari upravo sada stoje, čak i prema najoptimističnijim predviđanjima, svijet će ovakvim tempom do 2100. godine da bude topliji za 3 stepena. Prema takvim scenarijima visina mora na globalnom nivou bi porasla za 4 do 19 metara u odnosu na sve prosjeke.

U slučaju da se nivo mora zaista podigne za 9 metara, Trogir kao i pola Solina, Poljuda u Splitu, Kaštela, Dioklecijanove palače, Lore,luke, kolodvora će samo da budu atrakcija za sve ronioce. Južnije, more bi moglo da prodre desetine kilometara u Cetinu, više ne bi postojao Omiš kao ni pola Makarske. Voda bi čak jednim dijelom stigla i do Mostara.

Izvor: index.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti