Arheolozi: “Pronašli smo Sodomu, biblijski grad razvrata”

Na jugu Jordana nakon desetegodišnjeg iskopavanja pronađeno važno arheološko otkriće

Nakon desetogodišnjeg iskopavanja, američki arheolozi pronašli su biblijski grad Sodomu na jugu Jordana koji se povezuje s porocima i razvratom.  Pronalazak Sodome od najveće je važnosti za arheologiju, tvrde naučnici. Očekuje se kako će ovaj izgubljeni biblijski grad biti spomenik kojim će se dočarati veličina bronzanog doba, ali i otkriti kako se izgradio, te kako se u njemu živjelo između 3500. i 1540. godine prije nove ere. Tim naučnika predvođen profesorom Steveom Collinsom sa Univerziteta Trinity u Novom Meksiku vjeruje kako je pronašao ostatke ovoga drevnog grada nakon skoro čitavog desetljeća iskopavanja u blizini Tal el Hamama u Jordanskoj dolini. 

“Arheološki tim iskopao je rudnik zlata drevne monumentalne strukture i predmete koji otkrivaju veliki grad iz bronzanog doba koji je dominirao Jordanskom dolinom, čak i u vremenu kada su mnogi drugi veliki gradovi ‘Svete zemlje’ bili napušteni ili pred izumiranjem”, rekao je Collins koji na tome području sa svojim timom radi još od 2005. godine. 

“Jako malo stvari se znalo o bronzanom dobu na ovom području prije nego li smo počeli s iskopavanjem. Većina arheoloških mapa ovoga područja je bila prazna”, dodao je on. 

Uspoređujući svoja otkrića s drugim gradovima koji su pronađeni u blizini, Collins sa sigurnošću tvrdi kako je ovo pravo mjesto.  “Tal el Hamam ispunjava sve kriterije koji su postavljeni prilikom potrage za Sodomom”, tvrdi ovaj naučnik prema čijim se opisima grad sastoji od gornjeg i donjeg grada, opasan je zidovima debelim 5,2 i visokim oko deset metara napravljenim od blatne cigle.  Prema za sada otkrivenim podacima, može se zaključiti kako su utvrde u srednjem bronzanom dobu bile puno čvršće nego li se do sada mislilo. 

Izvor: express.24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti