Postoji uznemirujuć, ali jednostavan razlog zašto još nismo stupili u kontakt s vanzemaljcima

Vanzemaljci koji žive na planetama većim od Zemlje mogli imati nepremostivi problem savladavanja velike gravitacije svoje planete

Staro je pitanje zašto nas vanzemaljci još nisu kontaktirali ili zašto nismo našli nikakav trag ili signal koji bi potvrdio njihovo postojanje? U ogromnom svemiru u kome je vjerovatnost nastanka života relativno velika, odgovori variraju od onih manje vjerovatnih, da smo jednostavno sami u svemiru, do onih užasnih, a to je recimo da svaka civilizacija nedvojbeno uništi samu sebe ili da su izvori gama zračenja u svemiru toliko česti da nijedna vrsta jednostavno nema priliku razvijati se dovoljno dugo da bi kontaktirala druge.

Sada se pojavila nova zanimljiva teorija koja objašnjava zašto vanzemaljci na nekim planetama nisu počeli istraživati svemir, pa čak ni vlastiti planetarni sistem. Moguće je da su jednostavno zarobljeni na svojoj planeti bez načina da napuste njenu atmosferu.

Kako bismo mi napustili Zemlju moramo postići brzinu od 11,15 kilometara u sekundi, odnosno 40.270 km/h. To je takozvana druga kosmička brzina, odnosno “brzina oslobađanja” od gravitacije Zemlje. Inače, prva kosmička brzina iznosi malo manje od osam kilometara u sekundi i lansirano tijelo postavlja u orbitu oko planete, no ono ne može “pobjeći” dalje od Zemlje.

Da bismo to postigli, potrebno nam je strašno puno goriva. 

Previše goriva

Nova teorija naučnika s opservatorije Sonneberg, Michaela Hippkea, koju možete naći ovdje, kaže da bi vanzemaljci koji žive na planetama većim od Zemlje mogli imati nepremostivi problem savladavanja velike gravitacije svoje planete zbog ogromnog potiska koji bi letjelica morala postići. Drugim riječima, lanisranje raketa postaje skuplje kako se povećava gravitacija. Da bi se “pobjeglo” s planete 10 puta većee od Zemlje, raketa pogonjena hemijskim gorivom jednostavno ne bi bila moguća, jer bi zahtijevala izgaranje prevelike količine goriva. 

Takve planete zahtijevale bi drugu vrstu pogona, poput nuklearnog, no istovremeno je pitanje i kako bi se tehnološki razvijali, jer ne bi imali satelite za globalnu komunikaciju i svemirske teleskope koji bi pronašli druge svjetove pa stoga ne bi ni pokušavali. Iako teorija ne isključuje kontakte s vanzemaljcima s manjih svjetova, potencijalno objašnjava zašto je broj mogućih kontakata manji. 

Izvor: rtl.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti