1.300 godina su bile zarobljene u ledu: Najbolje očuvane praistorijske skije do sada (FOTO & VIDEO)

Skije su bile nekoliko puta popravljane, što je znak da su bile izuzetno vrijedne da bi se tek tako mijenjale.

Godine 2014. norveški arheolozi su pronašli usamljenu drvenu skiju na vrhu planine, gdje je 1300 godina bila zarobljena u ledu pa tako i veoma dobro očuvana.

Budući da skije dolaze u paru, arheolozi su nadzirali led, čekajući ljetnje temperature i otapanje koje bi moglo da otkriju i drugu.

Sedam godina kasnije, njihovo strpljenje se isplatilo: krajem septembra tim je pronašao drugu skiju! Dugačka je 187 centimetara i široka 17, djelimično ukopana u otopljeni led, samo 5 metara od mjesta gdje je otkrivena prva skija.

Ovo su najbolje očuvane praistorijske skije do sada, objavili su naučnici. Komadi skija i pećinska umjetnost na kojoj je prikazano skijanje datira još od 6.000. godine prije nove ere, ali nikada do sada nije otkrivena skija sa netaknutim vezama koje pokazuju kako su se skije koristile.

Skije su se koristile zimi za transport, bile su nekoliko puta popravljane, što je znak da su bile izuzetno vrijedne da bi se tek tako mijenjale. Zanimljivo je da – nisu identične.

Istraživači su ranije mislili da su skije možda bile obložene krznom, zbog prijanjanja uzbrdo, međutim široki žlijeb koji prolazi duž centralnog dijela otkrivene skije ne bi imao svrhu da je bio pokriven – što ukazuje na to da krzno ipak nije bilo sastavni dio.

Otkriće ostavlja jedno veliko pitanje: Šta se dogodilo sa njihovim vlasnikom? Možda su skliznule drevnom skijašu i izgubile se u snijegu, pa ovaj nije mogao da ih pronađe. Ili je možda zbog nesreće tokom skijanja drevni skijaš bio isuviše povrijeđen da bi se sa vrha planine spustio na sigurno. U tom slučaju, led bi mogao da ima još iznenađenja.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti