Apsolutni rekord: Ovaj grad je 225 puta mijenjao ime

Nije glavni grad države, ali je sigurno glavni u mijenjanju imena – poznat je po brojnim nazivima, koje je teško i zapamtiti

Istorijski trg Oldehoofsterkerkhof u Leeuwardenu, glavnom gradu pokrajine Friesland u Holandiji, upečatljiva je mješavina čudnih i čudesnih stvari.  Tu je De Oldehove, nedovršeni toranj iz 16. vijeka, koji je toliko kriv, da se naginje više od slavne Pise. Pažnju privlači i  Nacionalni muzej keramike Princessehof, obnovljena sjajna kuća ispunjena Mingovim rijetkostima i komadima Picassa. A tu je Gemeentehuis, ili Gradska vijećnica, gdje su Holanđani prvi put čuli za legendu o Grutte Pieru, divovskom gusaru s nadljudskom snagom.

No, najčudnije od svega svakako je  Lân fan taal (“zemlja jezika”), kuća posvećena hiljadama jezika. Građevina je podignuta kao dio programa Leeuwarden-Friesland Evropska prijestolnica kulture 2018., na kojem je predstavljeno 6720 jezika, sveobuhvatan katalog svjetskih jezika, uključujući frizijski, glavni jezik pokrajine.

Grad sa 100 imena

I to je učinjeno u tom mjestu posve prikladno, posebno zato što je Leeuwarden – ili Ljouwert, Liwwadden, Leewadden, Luwt, Leaward ili Leoardia, kako su ga različito nazivali između 11. i 19. vijeka, poznat kao Grad Stotinu imena.

– Pokušavamo dati život jezicima i nema boljeg mjestu na svijetu s vlastitom jedinstvenom jezičnom istorijom. Ovo je dvojezična provincija, koja govori i frizijski i nizozemski, a u Leeuwardenu živi 128 nacionalnosti. Dakle, ova priča slavi našu različitost, ali takođe promoviše višejezičnost  – rekao je programski direktor Siart Smit.

Leeuwarden održava duboku jezičnu neobičnost vlastitog stvaranja: samo je njegovo ime u neprestanoj promjeni od 10. vijeka do danas. Prema Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda,  Leeuwarden ima 225 različitih varijacija, a ne samo onih 100 na koje aludira njegov nadimak.

Pa kako je, dovraga, ovaj frizijski grad dobio toliko imena?

Za početak, odgovor se nalazi u geografiji. Smješten u udaljenom sjeverozapadnom kraju zemlje, Friesland je s tri strane okružen plimnim ravnicama, močvarnim područjima i Waddenskim morem.  Pokrajina je postala dio modernog holandskog kraljevstva, nastalog usred napoleonskih ratova početkom 19. vijeka, kada se ostatak Evrope okupio kako bi porazio francuskog vođu.

Gradski istoričar Henk Oly iz Istorijskog centra Leeuwarden objašnjava kako tradicionalno ime Leeuwarden ima nekoliko oblika: frizijski (Ljouwerd), holandski ekvivalent (Leeuwarden), i dva u lokalnom dijalektu koji se govori u samom gradu, poznat i pod nazivom Liwwadders (Leewwadden i Liwwadden). Kako bi se još zakomplikovalo, grad je poznat i kao Luwt u ostalim dijelovima provincije, dok su tokom vijekova naučnici često latinizirali ime u Leovardia. Dodajte moguće fonetske varijante, najviše s ortografskim posljedicama, pa broj mogućnosti naziva eksplodira.

Danas ima 225. ime, čemu svjedoči popis zapisničara iz 19. vijeka Wopkea Eekhoffa, sina kovača koji je preuzeo posao gradskog arhivista 1838. godine. Od 1500. do 1520., pravopis imena grada mijenjao se gotovo svake dvije godine, no Eekhoff je neumorno vodio hroniku 400 stranica gradske istorije, na kraju stvorivši timeline od Linverta 1039. godine do Luwedena 1846.

– I danas holandska vlada nikada nije službeno normirala imena holandskih gradova i sela. Nema pravila, tako da smo od početka 20. vijeka pisali Leeuwarden na holandskom, a frizijska vlada pridržavala se Ljouwerta kao službenog obrasca – objasnio je Oly, dodavši da su mnoge Eekhoffove karte i referentni radovi i dalje u upotrebi.

Izvor: express.24sata.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti