10 predmeta koje nauka ne može objasniti

Ove predmete je teško opisati bilo kako drugačije nego uklete – sve u njihovoj blizini pogodila je nesreća, bolest, smrt …

Čak i ako ne vjerujete u prokletstva, postoji zaista impresivna lista paranormalnih artefakata širom svijeta za koja se čini da donose nesreću, bolest i smrt gdje god se pojave. Većina tih predmeta ima vrlo dugačku i zastrašujuću istoriju. Od iatorijskih lokacija do poznatog dragog kamenja, ove je predmete zaista teško opisati bilo kako drugačije nego proklete – a čak ni nauka nema objašnjenja za njih.

1. Nesretna mumija

Ove drvene ploče datiraju iz vremena 950. godine prije nove ere, a pronađene su u Egiptu. Riječ je o poklopcima za mrtvački sanduk, a slavu su stekli po vjerovanju koje ih prati – a to je da su ukleti. Sva četvorica britanskih putnika koji su sanduk prevezli do Velike Britanije su umrli nedugo nakon što su došlo kući, i to iz posve nepovezanih uzroka. Kada je jedna od sestri četvorice muškarca naslijedila te poklopce, iskusila je čitav niz tragedija – umrlo joj je dijete, kućna pomoćnica je poludila …

Nakon toga je darovala predmet Britanskom muzeju. Iako za to ne postoje konkretni dokazi, navodno su se poklopci “nesretne mumije” nalazili i na Titanicu te su doprinijeli njegovom potonuću.

2. Slika “Uplakani dječak”

Mali dječak plače zato što je zao. Priča govori kako je ova slika visila na zidu doma koji je izgorio u požaru 1985. Iako je izgorio do temelja, jedina stvar koja se spasila od vatre je upravo ova slika. No, novi su vlasnici slike 1988. takođe gledali kako je slika uništila i njihov dom – takođe u požaru. Ponovo, uplakani je dječak preživio.

Ono što je još strašnije je da postoji oko desetak printova te fotografije, kao i brojne zabilježene tragedije koje se vezuju za njih.

3. Robert

Ovo je Robert, najpoznatija lutka na Floridi. Prema legendi koja se vezuje za nju, porodica Otto dobila je lutku 1898. od sluškinje koju je porodica zlostavljala. Ona je praktikovala vudu, a lutka je bila oličenje mračnih sila. Mlađi sin porodice cijeli je život bio opsjednut s lutkom te ju je krivio za razne loše događaje, a rekao je kako je Robert jednom prilikom razbacao njegovu sobu i potrgao sve vrijednosti. Lutka je navodno bila u zaključanoj sobi, pa drugog logičnog objašnjenja nije bilo.

Kad je kuća porodice Otto kupljena, novi su stanari pronašli Roberta na tavanu, a lutka je uzela 10-godišnja djevojčica. Do danas, ona tvrdi kako ju je lutka napadala i mučila. Robert se danas nalazi u muzeju gdje se i dalje navodno “ponaša zlo”. Zaposlenici muzeja tvrde kako se lutka miče, a navodno čak i za slikanje lutke treba samog Roberta tražiti dopuštenje, inače će on baciti kletvu i na njih.

4. Blago Croesus

Poznato još kao i blago iz Lidijske riznice, vrijednosti u zapadnom azijskom carstvu, nestalo je u 7. i 6. vijeku prije nove ere. Kolekcija je pripadala kralju Krezu, a ponovno je otkrivena 1965. kad su mještani opljačkali oko 150 artefakata. Većina od njih pretrpjeli su lične tragedije vrlo brzo nakon pljačke – umirali su od čudnih bolesti, izvršavali samoubistva …

5. Stolica smrti

Thomas Busby je 1702. osuđen na smrt vješanjem zbog ubistva svog punca. Njegova je posljednja želja bila da se zaustavi u pubu koji je često posjećivao s prijateljima i popije pivo. Kad je ušao u pub i sjeo, proklinjao je svijet, društvo, pravdu, zakone i sve ljude. Rekao je kako će svako ko sjedne u njegovu stolicu nakon što njega ne bude, brzo umrijeti.

Priča je brzo prešla u legendu, naročito kad je u njoj jedan stariji muškarac doživio srčani udar, a drugi koji je sjedio na njoj nije se vratio iz Drugog svjetskog rata. Postoji još puno takvih navodnih slučajeva, ali i bizaran događaj smrti čistačice koja je čistila pub, spotaknula se i pala u nju, a ubrzo je umrla. Lokalni muzej tražio je u posjed tu stolicu i sada ona visi na zidu, kako bi bili sigurni da nikom drugom neće prouzrokovati nesreću.

6. Porsche smrti Jamesa Deana

Slavni je buntovnik i glumac poginuo u fatalnoj prometnoj nesreći 30. septembra 1955. Imao je samo 24 godine tada i vozio je novi Porsche Spyder kojeg je od milja zvao “mali gad”. Po mnogima je, nakon nesreće, postalo očigledno da je automobil uklet. Ubrzo nakon nesreće našao se na popravci, kada je pao i slomio nogu mehaničaru. Kad su se prodavali dijelovi auta različitim kupcima, tragedija je pogodila svakog od njih.

Mjenjač, motor, pa čak i gume koji su stavljeni na druge automobile koji su vrlo brzo bili uključeni u smrtonosne nesreće. Kamion koji je prevozio šasiju s Deanovog automobila takođe je doživio fatalnu nesreću – a to je bilo posljednje od “malog gada”.

7. Dijamant Koh-i-Noor

Blago koje krasi britansku krunu jedan je od najpoznatijih ukletih predmeta na svijetu, Koh-i-Noor dijamant. Jedan od krunskih dragulja – no dok je god u vlasništvu žena, on ne čini štetu niti izaziva nesreće. Dijamant ima 186 karata, a ime mu znači planina svjetlosti. Nakon vađenja 1100. godine navodno je svim svojim muškim vlasnicima izazvao tragedije – čim bi došli u njegov posjed, brzo su gubili prijestolje, ali i život. Na kraju je dat kraljici Viktoriji, baki današnje kraljice Elizabete.

8. Annabelle

Prava Anabelle je krpena lutka kupljena za studentkinju Donnu. Donna je brzo uočila kako se lutka pojavljuje u različitim pozama i na mjestima gdje je nije ostavila, kao da se sama kreće i živi. Donna je počela pronalaziti poruke poput “pomozi nam” uz nju, pa čak i tragove krvi na lutki. Lou, momak Donnine cimerke, nije volio lutku – a ona ga je navodno i napala jedne noći. Neobjašnjive bolesti, padovi, zvukovi i opsjedanja vezuju se uz Anabelle, a danas je ona vlasništvo jednog muzeja okultnih stvari.

9. Božica smrti

Žena iz Lemba je pronađena u tom kiparskom gradu, a datira iz 3500. godine prije nove ere. Arheolozi vjeruju da je bila korištena kao kip i simbol plodnosti. Sada je ona poznata kao božica smrti zbog haosa koji stvara. U roku od šest godina uzimanja kipa u posjed, porodica Lorda Elphonta koji ju je kupio iskusila je veliku tragediju – umrlo je čak sedam članova porodice.

Drugom vlasniku, Ivoru Menucciju, pomrla je cijela porodica u roku od četiri godine nakon nabavljanja kipa. Kasnije je kip pripao sir Alanu Biverbooku, a ubrzo su umrli on, njegova žena i dvije kćerke, dok su dva sina preživjela. Oni su donirali kip Royal Scottish muzeju. U roku od godine dana nakon što je kip završio tamo, umro je kustos, a božica se još uvijek nalazi tamo – na sigurnom, iza stakla.

10. Ljubičasti Delhi safir

Veliki je dragulj navodno ukraden iz hrama 1857. te je završio u rukama pukovnika Ferrisa. Njegova je porodica ubrzo završila u finansijskim problemima, a pogodile su ih i zdravstvene boljke. Porodica je prodala dragulj prijatelju, koji je vrlo brzo nakon toga izvršio samoubistvo. Naučnik koji ga je naslijedio iskusio je niz nesretnih događaja te ga je pokušao dati prijateljima, no niko ga nije htio uzeti. Danas se nalazi u Prirodnjačkom muzeju.

Izvor: express.24sata.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti