Ako vidite ovo na svojim noktima – posjetite doktora!

Nokti su ogledalo zdravlja i svaka promjena na njima upućuje na probleme s nekim djelovima tijela

Nokti obično odražavaju ukupno stanje našeg zdravlja. Promjene na njima, poput gubitka boje ili stanjivanje mogu signalizirati bolesti jetre, bubrega te pluća, anemiju i dijabetes, objašnjavaju naučnici s američkog Instituta za dermatologiju. Upozoravaju kako manje i kratkotrajne promjene nisu razlog za brigu, no ako stanje potraje više mjeseci te uključuje oticanje kože oko nokta te krvarenje, najbolje je posjetiti doktora koji će vas uputiti na analizu krvi i vađenje hormona.

Raslojavanje nokta u nekoliko tankih i ispucalih slojeva stručno se naziva onychoschisis, a najčešći uzrok tom stanju je prečesto pranje ruku, prekomjerna upotreba lakova kao i njihovih odstranjivača, nedostatak vitamina i minerala u prehrani te hormonalni disbalans.

Trik koji pomaže odrediti je li promjena u izgledu noktiju zabrinjavajuća ili normalna skriva se u posmatranju kvalitete samog nokta, naročito njegove tvrdoće i boje, savjetuju dermatolozi.

Bijeli nokti ukazuju na probleme s jetrom

Zdravi nokti trebaju biti ružičasti što znači da su opskrbljeni krvlju i kisikom, a promjene na noktima mogu ukazivati na veće probleme sa zdravljem i prehranom. Izrazito bijeli nokti mogu ukazivati na anemiju, bolesti jetre i probleme sa srcem.

Lomljivi nokti ukazuju na probleme sa štitnjačom

Nokti koji brzo pucaju i lako se lome otkrivaju probleme sa štitnjačom. Ova žlijezda kontroliše metabolizam, rast i energiju što znači da se čak i najmanje nepravilnosti u radu očituju na noktima i kosi.

Savijeni nokti ukazuju na pobleme s plućima

Okrugli nokti savijeni prema dolje ukazuju na probleme s plućima, probavom i jetrom te na bolesti srca. No ponekad je takav oblik noktiju nasljedan i nema veze s bolestima.

Udubljeni nokti posljedica su manjka željeza

Nokti bi trebali biti blago ispupčeni, ali ako su udubljeni poput kašike to može ukazivati na nedostatak željeza. Ako je dio nokta udubljen, a dio ispupčen, takav oblik može biti posljedica problema s plućima i bronhijama.

Bijele pruge otkrivaju probleme s bubrezima

Bijele pruge na noktima ukazuju na probleme s bubrezima i jetrom, a mogu biti i posljedica nedostatka proteina u prehrani. Vjeruje se da ih uzrokuju poremećaj u dotoku krvi i kisika koji se javljaju kao posljedica navedenih bolesti.

Bijele mrlje posljedica su manjka cinka

Osim bijelih pruga, na noktima se mogu pojaviti i bijele mrlje. One su najčešće posljedica nedostatak cinka u organizma, a mogu biti posljedica gljivične infekcije,ozljede i alergijske reakcije.

Žutilo noktiju uzrokuje gljivična infekcija

Žuti nokti najčešće su posljedica gljivične infekcije i ako se ne liječi na vrijeme može uzrokovati zadebljanje na noktima. U rijetkim slučajevima mogu biti znak problema sa štitnjačom, bolesti pluća, dijabetesa i psorijaze.

Plavi nokti ukazuju na probleme s plućima

Plavičasti nokti posljedica su loše opskrbe kisikom što znači da ukazuju na probleme s dišnim putevima. Mogu biti znak emfizema, ali i problema sa srcem.

Brazde mogu biti znak artritisa

Osim na boju noktiju treba pripaziti i na njihovu površinu. Ako se na noktima pojavljuju brazde, to može biti znak reumatidnog artritisa i psorijaze. Tada se najčešće radi o vertikalnim brazdama, dok su one horizontalne obično povezane sa starenjem te ne predstavljaju razlog za brigu.

Upozoravajući znakovi promjene

  • Pojava tamne crte preko površine nokta
  • Plavi nokti
  • Izobličena površina nokta
  • Uporne vodoravne brazde na noktu
  • Postojane bijele linije po površini
  • Krvarenje iz kože oko nokta nakon najmanje ozljede

Izvor: express.24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti