Ako ovako odgovorite na pitanja na intervjuu, garantovano dobijate posao!

Preduzetnik David Walker samo na osnovu odgovora na četiri pitanja zaključuje da li je kandidat za posao zaista dobar ili samo pokušava dobro da se proda.

job2

Direktor američke kompanije “Triplemint” zaposlio je u karijeri više od 1.000 ljudi, a za ekonomski časopis “Inc.” otkriva koja mu četiri pitanja pomažu da nađe idealnog kandidata.

1. Šta vas je motivisalo, a šta demotivisalo kada je u pitanju poslovna klima kod bivšeg poslodavca?

Odgovor na ovo pitanje mnogo otkriva o karakteru kandidata: da li je sklon da se žali i kritikuje, ili i u negativnim situacijama vidi nešto pozitivno. Osim toga, odgovor će pokazati da li o tome uopšte razmišlja i da li mu je bitna poslovna klima.

2. Kakav je bio najbolji šef u vašoj karijeri?

Walker postavlja ovo pitanje uglavnom odmah nakon prvog kako bi video kako se potencijalni budući zaposleni ponaša u radnom okruženju. Da li mu više prijaju komunikativno poslovno okruženje i lični odnosi ili je prije za određenu distancu i način razmišljanja usmjeren ka ostvarivanju rezultata?

3. Kako ste riješili sukob s kolegom?

On traži od kandidata da navede konkretan primjer, jer vjeruje da će tako biti iskreniji. Ovo pitanje je važno i zato što pokazuje šta osoba uopšte smatra konfliktom i kako doživljava sebe. Pojednako bitno je i kako je kandidat riješio opisani sukob, jer to pokazuje kako će se u budućnosti ponašati u takvim situacijama.

4. Koliko često očekujete povratne informacije o željenoj poziciji i na koji način?

Učestalost povratnih informacija i način na koji će biti saopštene zavisi od kulture preduzeća. Ovo pitanje je za Walkera način da ispita da li će se kandidat uklopiti u poslovnu sredinu. Bitno je i kako kandidat definiše povratnu informaciju (Feedback): da li pod time podrazumijeva samo povremene komentare pretpostavljenih na rezultate koje je postigao, odnosno njegov rad ili želi redovne razgovore koji će biti posvećeni njemu i njegovom napredovanju u preduzeću.

Izvor: blic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti