Dalai Lama: Zašto se tako često smijem

Bio sam suočen s mnogim teškoćama u toku cijelog mog života, a i moja zemlja prolazi kroz kritično razdoblje. No, često sam se znao smijati, a moj je smijeh zarazan. Kad me ljudi pitaju kako samo imam snage i želje da se smijem, odgovaram im da je to zato jer sam u tome profesionalac.

Život u egzilu je nesretan život, ali uvijek sam pokušavao održati sretno stanje uma, cijeneći mogućnosti koje mi ovakav život daleko od kuće i mojih zemljaka nudi. Samo tako sam bio u stanju sačuvati svoj unutrašnji mir.

Ako ćemo se zadovoljiti time da mislimo kako su suosjećanje, racionalnost i strpljenje dobre stvari, to nam neće biti dovoljno da ove osobine i razvijemo. Poteškoće pružaju šansu da ih naučimo i primijenimo u praksi. Ko će nam omogućiti takve šanse? Sigurno ne naši prijatelji, prije će to biti naši neprijatelji, jer oni su ti koji nam nameću najviše problema. Tako da ako zaista želimo napredovati, mi moramo posmatrati i naše neprijatelje kao jedne od naših najboljih učitelja.

Moramo biti zahvalni našim neprijateljima, jer nam oni pomažu da stvorimo smiren um! Bijes i mržnja su pravi neprijatelji koje moramo poraziti, a ne “neprijatelji” koji se pojavljuju s vremena na vrijeme u našim životima.

Naravno, naša prirodna želja i pravo je da imamo i prijatelje. Morate voditi brigu i o drugima, o njihovoj dobrobiti, pomažući ih kako bi imali još više prijatelja i izmamili još više osmijeha. Rezultat? Kada trebate pomoć, naći ćete sve što trebate! S druge strane, ako zanemarimo sreću drugih, dugoročno gledajući bit ćemo gubitnici. Da li se prijateljstvo stvara svađom, ljutnjom, ljubomorom i međusobnom konkurencijom? Ne bih rekao. Samo ljubav stvara istinska prijateljstva.

Što se mene tiče, ja uvijek želim još više prijatelja. Volim osmijehe, a moja želja je da se vidi još više osmijeha i to pravih osmijeha, jer postoje i oni sarkastični, umjetni ili diplomatski. Neki osmjesi ne izazivaju zadovoljstvo, a neki čak stvaraju sumnju ili strah. Autentični osmijeh, međutim, budi osjećaj svježine, a osmijeh pripada samo nama – ljudskim bićima. Ako želimo ove osmijehe, moramo stvoriti i razloge zbog kojih će se oni pojaviti.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti