Saznajte što se dogodi u tijelu kada potpuno prestanete piti alkohol

Mnogi se u januaru odluče na tzv. “dry January”, odnosno “suhi” mjesec, kada nakon prejedanja i previše alkohola za blagdane, organizmu daju malu pauzu i naprave detoks.

alc

Sat vremena od posljednje čašice alkohola počinje najjača faza detoksikacije iz krvi. Jetra radi punom parom, a gušterača proizvodi još više inzulina pa će vam možda porasti želja za ugljikohidratima.

Prvih 12-24 sata

U ovom se periodu normalizuje razina šećera u krvi. No, ako ste u dva sata ujutro nakon pijanstva otišli do prodavnice i kupili sve slatkiše na svijetu, pripremite se na par dana u kojima će razina šećera u krvi divljati. U prvih 12 sati ne zaboravite na vodu jer postoji velika mogućnost od dehidracije.

48 sati od zadnje čaše alkohola

Do sada je tijelo vjerovatno završilo s detoksikacijom. Ovisno o tome koliko ste pili, mahmurluk, glavobolja i umor mogu još biti prisutni. Glavobolju na prirodan način možete riješiti uljem od lavande koje lagano umasirate u čelo i sljepoočnice.

Nakon 72 sata

Svi znakovi mahmurluka sada bi trebali prestati. Tijelo vam više neće tražiti ugljikohidrate i napokon ćete se psihički i fizički osjećati dobro.

Sedmica dana od prestanka

Spavat ćete puno bolje, pa će vam se povećati mentalna i fizička energija. Koža će izgledati bolje i mlađe jer će tijelo ponovo biti prirodno hidratizirano. Ako imate problema s ekcemom ili peruti, u ovom periodu bi sve moglo biti bolje.

Mjesec dana bez alkohola

Masnoće u jetri smanjit će se za 15 posto, pa će bolje filtrirati toksine iz tijela. Vjerovatno ćete primijetiti i da su vam se smanjile masne naslage oko trbuha. Prema istraživanju objavljenom u The International Journal of Cosmetic Science, nakon četiri sedmice vide se najveće promjene na koži.

Godina bez alkohola

Ako se odlučite na ovakav korak do sada biste bez ikakvog drugog odricanja mogli izgubiti sedam do deset kilograma. Smanjuje se rizik od raka usta, jetre i dojki. A treba misliti i na veliku finansijsku uštedu uz navedene zdravstvene blagodati.

Izvor: ordinacija.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti