8 razloga koji pokazuju da je danas bolje živjeti nego prije

Gledamo li iz današnje perspektive svijet iz 2000. godine čini nam se kao neka daleka prošlost. Bilo je to doba u kojem nije bilo Facebooka i društvenih mreža, televizori su uglavnom bili velike kutije, mobiteli mali s ekranima poput kalkulatora, a internet, o njemu bolje da i ne pričamo. Sjetite se samo čekanja i vrištanja modema i ljutnje kad bi vam netko od ukućana prekinuo vezu.

Pametni televizori poput slika na zidu

Uključite li danas televizor, jednim klikom dostupan vam je ogroman broj programa koji se emitiraju u HD-u, a drugim klikom možete doći do Netflixa i njegove ogromne baze filmova i serija koje se prikazuju i u Ultra HD rezoluciji.

Vratimo li se 15-ak godina unazad, DVD ili VHS prikazivali su sliku koja u usporedbi s ovim izgleda jednostavno katastrofalno. I dok su rezolucije rasle u nebo (ne i zemaljskih kanala), televizori su postajali sve tanji. LCD i plasma televizori postajali su sve lakši, a najnoviji LED ekrani toliko su tanki da ih na zid možemo objesiti poput slika.

Videoteke su nestale

Kako su se s godinama razvijale IPTV usluge i rasle brzine interneta, beskonačne količine filmova, serija i drugih multimedijalnih sadržaja postali su nam dostupni u trenu. U tim digitalnim videotekama filmovi su nam dostupni na posudbu u trenu, a pretplatimo li se na neki od digitalnih servisa količina sadržaja samo raste.

Zahvaljujući tome mnogi od nas moraju se pomučiti da se sjete kad su zadnji put bili u videoteci. Uz digitalne videoteke, te IPTV usluge donijele su nam i snimalice koje osiguravaju da ništa ne propustimo. Radilo se o epizodi neke serije, sportskoj utakmici ili filmu, sve možemo prilično jednostavno snimiti, ali i vratiti se unazad na raznim kanalima i pregledati sve što se emitiralo u posljednjih dva ili tri dana.

Brzi internet

Dial-up ili ISDN su riječi kojih se danas s mukom sjećamo jer nas iritantan zvuk spajanja na internet odmah podsjeti na nevjerojatne brzine kojima smo tada surfali. 56K ili 128K i učitavanje slike red po red su sjećanja koja želimo zaboraviti, no s vremenom je stizao i ADSL i njegove modernije inačice, a danas je sve raširenija i optika.

No, ogroman napredak u brzini imali smo u mobilnim mrežama. Iako nas i danas edge u liftovima ili nekim crnim signalnim rupama podsjeti na davnu prošlost (ili ako potrošimo tarifni paket), LTE je danas standard, a najviše brzine prelaze i 200 Mbps.

Online igre

Nekad davno, jedini način da igramo videoigre s prijateljima bio je da sjednemo na isti kauč i spojeni na istu konzolu uživamo u tadašnjem multiplayeru. Split-screen i nije bio najveći užitak, ali što je tu je. Mnogi će se i sjetiti kad smo nosili računala na LAN party kako bi s većim društvom mogli zaigrati nešto.

Današnja situacija potpuno je drugačija. Jednim klikom na kontroleru konzola nas prebacuje u multiplayer arenu u kojoj se borimo protiv desetaka igrača iz cijelog svijeta. Na računalima pak na jednak način igramo multiplayer hitove ili naslove koji isključivo žive u online svijetu, dok single player kampanje u pucačinama gotovo i ne doživljavamo.

Pametni telefoni

Nokia 3310. Vjerojatno ste imali jedan primjerak ovo neuništivog mobitela s najboljom igrom svih vremena, Zmijom, naravno. Naravno, mobitel osim slanja poruku i poziva i nije imao neke wow opcije, ali tada nismo ni mislili da nam to treba.

U međuvremenu mobiteli su postali pametni. Danas oni fotografiraju, puštaju glazbu, spojeni su na hrpu društvenih mreža bez kojih ne možemo preživjeti dan, podsjećaju nas na važne događaje… Oni su i telefon i walkman i planer i kalendar i budilica i još mnogo toga.

Wi-Fi

Čitate ovo na mobitelu? Laptopu? Imate li spojenu žicu u ruter? Nemate? Dobrodošli u budućnost!

Nekada smo se na internet spajali žicom koju smo morali ‘uštekati’ u telefon (da, pravi kućni telefon), a onda tu istu žicu u ruter.

Danas prvo što pitamo kada sjednemo u restoran ili kafić je: Oprostite, koja je lozinka za Wi-Fi? Žice i kabeli su out, wireless je in!

Društvene mreže

Microsoftov MSN bio je hit prije 15 godina. Tinejdžeri su trčali doma iz škole kako bi se ulogirali i pričali s prijateljima online. Zato što je to bilo jako cool.

Zatim je došao red na MySpace kojeg ste morali imati ako ste imalo držali do vašeg društvenog života. No, sve se promijenilo pojavom Facebooka…

Mreža koja je u početku zamišljena kao online alat za pomoć studentima planula je i promijenila svijet. Uslijedio je Twitter, Messenger, Snapchat…hrpa aplikacija kojima danas komuniciramo. Nema više da ne znate što je vaš prijatelj ručao, gdje susjeda ljetuje ili tko se od ekipe iz srednje škole zaručio.

Flash memorija

Sjećate se disketa? Internet je pun raznih memea koji aludiraju na činjenicu da naša djece neće imati pojma što je disketa te im neće biti jasno zašto baš ikona diskete stoji u Word dokumentima kada želimo nešto spremiti.

Na prvu disketu mogli ste pohraniti, tada moćnih, 80 KB. Diskete je ubrzo zamijenio CD, a tada je počelo i doba piratstva. Skidali su se i ‘dilali’ albumi raznih izvođača, trend koji je još jače zaživio pojavom DVD-a.

Danas imamo USB-ove na koji možemo pohraniti čudo podataka. Neki pohranjuju do 1 TB podataka! A tu je, naravno, i rastući cloud koji ne zahtijeva fizičku pohranu podataka već sve možemo pohraniti ‘online’.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti