Slučaj ‘ghost blimpa’ L-8 iz 1942. ostaje misterija i 80 godina kasnije

U avgustu 1942. vazdušni brod je nestao, a zatim se ponovno pojavio nekoliko sati kasnije ali – cijela njegova posada je nestala

Cepelin, označen kao L-8, bio je vazdušni brod američke mornarice L klase koji je poletio s ostrva Treasure Island u San Franciscu u Kaliforniji i iznenada nestao iznad okeana u blizini Fort Funstona.

Međutim, kad se ponovno pojavio nekoliko sati kasnije, nešto nije bilo u redu – brod se ponašao kao da ga niko ne kontroliše i kratko vrijeme nakon toga spustio se južno od San Francisca.
Nakon istraživanja mjesta nesreće, istražioci su na svoje iznenađenje otkrili da nije bilo traga od dva člana posade koji su bili u brodu kad je cepelin poletio. Još je čudnija bila činjenica da su padobrani i splav za hitne slučajeve bili netaknuti i da su svi radio sistemi vazdušnog broda radili, što znači da, ako je i bilo problema, niti jedan od članova posade nije pokušao dati signal za pomoć.
Štaviše, nije bilo dokaza o bilo kakvoj šteti ili nesreći koja je mogla zadesiti cepelin. Činilo se kao da je posada iskočila negdje iznad okeana bez vidljivog razloga.
Opsežna potraga i istraga incidenta naposljetku nisu dali objašnjenje i nikada nije pronađen nikakav trag dvojice članova posade.
I danas, nakon 80 godina, ostaje potpuna misterija šta im se dogodilo.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti