10 najmoćnijih tajnih službi na svijetu: Pogledajte koja je BR.1

Obavještajne službe svuda u svijetu su jedna od najjačih karika u obezbjeđivanju nacionalne bezbjednosti.

secr1

Mi vam predstavljamo 10 najmoćnijih.

10. MOSAD

Dobro poznata izraelska obavještajna služba koja se prije svega bavim prikupljanjem kontra terorističkim podacima kao i mnogim tajnim operacijama. Direktor agencije izvještaj podnosi premijeru zemlje.

Njihovi agenti su uključeni u prikupljanje značajnih podataka u korist Izraela. Njihova najbolja jedinica je Mostada koja je zadužena za mnoga ubistva i tajne operacije širom svijeta.

9. MSS

Kineska obavještajna služba čiji se gklavni štab nalazi u Pekingu. Primarni cilj je kontraobaveštajna djelatnost i zaštita državnih i političkih interesa.

MSS radi paralelno sa biroom za javnu bezbjednost. Agencija je osnovana od strane Komunističke partije.

8. ASIS

Ova asutralijska obavještajna služba osnovana je 1951. od strane izvršne vlasti Komonvelta.

I pored mnogih kontroverzi ona je jedna od najboljih obavještajnih agencija na svijetu.

7. DGSE

Ova francuska obavještajna služba posebno je zadužena za najosetljivija pitanja koja se tiču državne bezbjednosti.

Ona nije poznata kao ostale obaveštajne agencije ali je, kako tvrde njeni zvaničnici, uspjela da spreči 15 terorističkih napada u Francuskoj. Pod sobom ima oko 5.000 agenata.

6. RAW

RAW predstavlja obavještajnu službu u Indiji koja je osnovana 1968. Ova obavještajna služba odgovara samo premijeru Indije dok nema nikakvu odgovornost prema parlamentu u toj zemlji.

Njena najveća odgovornost i zaduženje je da se bavi prikupljanjem podataka o mogućim terorističkim napadima. Glavna „meta“ RAW je susjedni Pakistan.

5. BND

Njemački BND formiran je tokom Drugog svjetskog rata kako bi špijunirao strategiju i planove neprijatelja, a nalaze se blizu Minhena.

Budžet njemačke federalne službe mjeri se u milijardama. Koriste najmoderniju opremu kako bi špijunirali neprijatelje u korist vlade, i smatraju se jednom od najbolje organizovanih obavještajnih službi na svijetu.

4. FSB

Ruski FSB je najkraće rečeno nasljednik nekadašnjeg KGB koji je djelovao za vrijeme SSSR. Osnovan 1995, FSB je posvećena posebno kontraterorizmu i radu na zaštiti interesa Ruske Federacije. Prema nekim podacima FSB ima 250.000 agenata koji rade tajno u zemlji ili kao strani špijuni u mnogim zemljama svijeta.

Okrenuti su borbi protiv terorista, trgovaca drogom…

3. MI6

Britanski MI6 je osnovan nešto prije Prvog svjetskog rata kako bi se bavili aktivistima Njemačke vlade. Glavni štab im se zove „SIS Building“ i nalazi se u Londonu.

MI6 je bio blisko umješan u razne događaje u 20. i 21. vijeku ali to nije obznanjeno prije 1994. Agenti MI6 su zaduženi da pomno vode računa o unutrašnjim i spoljašnjim terositičkim aktivnostima, kao i o organizacijama i državama koje bi mogle da ugroze nacionalnu bezbjednost britanskog kraljevstva.

2. CIA

Od svih službi koje se bave bezbjednošću u SAD, poput FBI, DIA, NSA, najistaknutija i najpoznatija je CIA. CIA je osnovana 1947. kao jedna od najboljih i najnezavisnijih agencija na svijetu. Primarna funckija je analiza podataka o stranim državljanima, analizu podataka koje zahtjeva najviše rukovodstvo SAD, kao i posebne operacije za predsjednika SAD. Agencija se nalazi nekoliko kilometara od Vašingtona.

1. ISI

Direktorat ISI je glavna obavještajna služba u Pakistanu osnovana 1948. godine. Njena dužnost je da prikuplja krucijalne informacije u vezi sa nacionalnom bezbjednošću za potrebe Vlade Pakistana. „American Crime News“ su proglasili pakistansku obaveštajnu službu za najbolju i najjaču službu te vrste u svijetu. Sjedište ISI je u Islamabadu.

Izvor: kurir.info

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti