5 namirnica za jačanje imuniteta

Zima i hladnoće predstavljaju velik izazov za naš imunitet koji mora odbraniti tijelo od prehlada i gripe, a u tome će nam najbolje pomoći – priroda i namirnice koje jedemo na dnevnoj bazi.

Priroda ima lijek za sve, govorili su stari i bili u pravu, pa vam donosimo 5 namirnica za koje je sigurno da će osnažiti vaš imunitet i zaštititi vas od bolesti.

Artičoke – najbolja zamjena za probiotike jer sadrže nutrijente koje ne možemo provariti, ali zato ćemo njima nahraniti dobre bakterije u probavi, što će posljedično osnažiti organizam.

nami1

Banane – prepune kalija i magnezija, minerala koji su jako važni za umorno i iscrpljeno tijelo pod stresom.

nami2

Kefir – sadrži oligosaharide, složene ugljikohidrate koji hrane dobre bakterije u želucu i jačaju imunitet.

nami3

Kiseli kupus – možda i najbolji izvor vitamina C u zimskim danima, a kako se radi o fermentiranom proizvodu, pun je zdravih bakterija koje će sačuvati zdravlje vašeg želuca i zaštiti vas od bolesti.

nami4

Kombucha – simbiotski spoj bakterija i kvasca bogat vitaminom B daje energiju tokom zime, najpoznatiji je kao čaj koji se na Dalekom istoku koristi u te svrhe od pamtivjeka. Pripazite s ovim kiselim napitkom ako imate problema s probavom, prevelike količine nadražit će sluznicu želuca.

nami5

Izvor: metro-portal.rtl.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti