Znate li što znače oznake na gumama vašeg automobila?

Zbog odluke o obaveznoj upotrebi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta, od 15. novembra morate staviti svu pripadajuću zimsku opremu za vaš automobil

guma1

Automobilske gume jedna su od najvažnijih komponenti vozila, s obzirom na to da su jedini dio automobila koji je u dodiru s cestom. Tako je odabir dobre gume vrlo bitan jer često može odlučivati kako će se vaš automobil ‘ponašati’ u pojedinim situacijama.

S obzirom na to da uskoro stiže obaveza korištenja zimske opreme, a stare gume gube svoja bitna svojstva, vjerujemo da će se većina vozača odlučiti na kupovinu novih zimskih guma. Pri izboru ‘pravih’ guma za svoje vozilo moramo znati šta znače oznake na njima. Slova i brojevi na gumama jako su važni za pravilan izbor jer svako vozilo zahtijeva posebnu vrstu guma.

1. Dimenzije (npr. 235/55 R19)

Jedan od najvažnijih podataka o gumi svakako je njihova veličina. Te oznake se sastoje od širine gume u milimetrima (u ovom slučaju navedeno oznakom 235), njezine visine (55) te na koju veličinu felge se stavlja (R19). Svako vozilo ima posebno propisane dimenzije točkova i guma, a te dimenzije ćete najlakše pronaći u saobraćajnoj dozvoli automobila.

2. Naljepnica EU

Svaka nova guma dolazi s naljepnicom EU, koja obuhvata oznake s ocjenama od A (odličan) do G (loš). Ovdje možete pronaći sljedeće podatke:

  • priranjanje gume na mokroj površini (mjeri se prema zaustavnom putu pri brzini 80 km/h)
  • koliko guma neposredno utiče na potrošnju goriva (razlika između najviše i najniže ocjene je oko 7,5 %)
  • koliko vanjske buke proizvodi guma (koliko decibela proizvodi guma pokazuju crne crtice kod simbola zvučnika; gume s jednom crticom su najtiše, a s trima crticama najglasnije)

3. Nosivost i brzina (npr. 105V)

Oznake nosivosti sastoje se od dvocifrenog ili trocifrenog broja (između 60 i 179) te nam otkrivaju dopušteno opterećenje. Brojka se odnosi na opterećenje pojedine gume pa ako imate broj 105 on označava da navedena guma može nositi 925 kilograma, što bi značilo da je nosivost svih četiriju guma 3700 kilograma. Opterećenje svih guma ne smije biti manje od najveće dopuštene mase automobila.

Indeksi brzine za putnička vozila označeni su slovima Q, T, H, V, W i Y, koja dopuštaju brzine do 160, 190, 210, 240, 270 i 300 km/h. Takođe postoji kategorija brzine ZR, koja dopušta brzinu iznad 240 km/h.

4. Oznaka DOT (0413)

Pruža informacije o datumu proizvodnje gume. Iako ima čak 12 znamenki, za kupca gume je najbitnija treća šifra koja ima četiri znamenke (u ovom slučaju 0413). Prve dvije znamenke označavaju sedmicu u godini (04), a druge dvije označavaju godinu proizvodnje gume (13). Prema tome možemo iščitati kako je navedena guma proizvedena u četvrtoj sedmici 2013. godine.

Ovo je takođe vrlo bitna oznaka jer gume starenjem gube bitna svojstva pa tako mogu produžiti put kočenja i uticati na upravljanje. Naime, ako je guma pravilno skladištena, zbog savremenih materijala i dodataka može se smatrati novom i do pet godina. Proces starenja se ubrzava kad su gume ugrađene na vozilo, jer na njih djeluje više faktora poput sunca, različitih temperatura te uticaja s ceste.

5. Oznake M + S i 3PMSF

Kako biste znali da kupujete prave zimske gume, one moraju imati oznaku M + S (Mud & Snow) te oznaku snježne pahuljice s trima vrhovima. Iako se i obične gume M + S prema našemu zakonodavstvu smatraju zimskima, za vožnju u pravim zimskim uslovima preporučujemo gume s oznakom pahuljice, jer se upravo one podvrgavaju strogim testovima na snijegu i ledu. Zimska guma ne mora imati oznaku snježne pahuljice, jer postoji i strana oznaka za nju te onda piše 3PMSF. Iako je drukčija oznaka, značenje je jednako.

6. i 7. Oznake XL, Extra Load i SUV

Oznake XL ili Extra Load obično su napisane kod oznake za nosivost gume. One označavaju model koji ima ojačanu konstrukciju (prije svega bokove gume) i veću nosivost. Takve gume su namijenjene za ugradnju na težim vozilima. Međutim, oznaku XL ne smijemo miješati s posebnim modelima guma za SUV vozila, jer se one znatno razlikuju.

Dodatna oznaka:

Indikator istrošenosti gume. Ako pogledate u profil svih novijih automobilskih guma možete primijetiti manja izbočenja. Ona označavaju minimalno dopuštenu dubinu profila, odnosno one su indikator dokle smijete potrošiti gumu. Svaka nova guma ima približno od 8 do 10 milimetara profila, a minimalni profil gume je u pravilu 1,6 milimetara. Naime, gume nije preporučljivo trošiti do te razine jer na mokrim površinama put kočenja može biti dvostruko duži nego kod potpuno nove gume.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti