ZLATKO VUJOVIĆ: “Ko nije plakao za Titom taj LAŽE!”

Jedna od legendi splitskog Hajduka i fudbalski reprezentativac SFRJ, Zlatko Vujović, govori o smrti Josipa Broza Tita, prekinutoj utakmici Hajduk – Crvena zvezda igranoj četvrtog maja 1980. godine, na dan Titove smrti, kao i osjećanjima građana Jugoslavije

Svi smo znali da je Tito na samrti, ali nas je vijest koju smo dočekali na terenu sve dotukla. Plakao sam kao kiša, kaže Boško Đurovski o danu kad je preminuo Josip Broz Tito i prekinutom derbiju Hajduk – Crvena zvezda.

Plaču navijači, plaču igrači, plaču i sudije … Kolektivni jecaj se 4. maja 1980. prolomio Jugoslavijom, a kao jedno od svjedočanstava koliko je smrt Josipa Broza Tita potresla zajedničku državu uzima se prekinuta utakmica Hajduk – Crvena zvezda, u Splitu.

Tačno 35 godina kasnije akteri kultnog duela ističu da ih je vijest o smrti Tita iskreno pogodila i da se na stadionu Poljud nisu pretvarali pred TV kamerama, već da je njihova reakcija bila prirodna.

“Jeziv trenutak. Svi smo znali da je Tito na samrti, ali nas je vijest koju smo dočekali na terenu sve dotukla. Plakao sam kao kiša. Lijepo se živjelo u vrijeme Broza i nije se obraćala pažnja na to ko je Srbin, Hrvat, Makedonac, Slovenac ili Bosanac. Nikad više nećemo imati taj osjećaj jedinstva. Zbog toga pamtim i ne stidim se suza za Titom”, ističe Boško Đurovski, u to vrijeme prvotimac crveno-bijelih.

Derbi između Hajduka i Crvene zvezde prekinut je u 15.05, pri rezultatu 0:0, kad je spiker na stadionu objavio da je poslije duže bolesti preminuo prvi čovjek države. Ostalo je sjećanje da je ta informacija doslovce pokosila braću Vujović (Zorana i Zlatka) koji su od tuge pali na travu.

“Ko kaže da nije plakao za Titom taj laže! Uostalom, postoje TV snimci, fotografije … Od istorije se ne može pobjeći, niti ima razloga za nečim takvim. Moj brat Zoran je pao na koljena, ja sam ronio suze, oko srca me steglo. Uz rame su mi stajali i fudbaleri Crvene zvezde: Pižon, Šestić, Đurovski, Borovnica, Ljukovčan … I njima je bilo teško”, prisjeća se Zlatko.

Nekadašnji reprezentativac Juoslavije objašanjava i kako je reagovala publika neposredno po prekidu derbija.

“Nikome više nije bilo do fudbala, utakmica je odložena. Kući sam krenuo pješke, bio sam dio te tužne povorke od 50.000 mutavih ljudi. U toj gužvi nije se začula nijedna sirena automobila, bilo je kao u pozorištu. Vladala je jeziva atmosfera. Te noći nisam mogao da spavam.”

Svi smo se pitali:

„Šta će biti sa našom državom posle Tita?“ i „Ko će nas voditi?“.
Iz doba sreće prešlo se u veliku neizvesnost, iako raspad Jugoslavije tada nikome nije padao na pamet. Ni u ludilu. I evo dokle smo došli. Sve je razbucano. Kad vidim na šta liče hrvatska i srpska liga i sad mi dođe da zaplačem“, kaže Zlatko Vujović.

Izvor: blic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti