Arheolozi izvode prvo iskopavanje grobnice povezane s kraljem Arthurom (FOTO)

Lokalno stanovništvo vijekovima prepričava legendu o borbi između dva diva i kralja Arthura. Sada arheolozi istražuju istoriju ovog mitskog mjesta.

Britanski mediji prenose kako je otpočelo iskopavanje mitskog mjesta koje lokalna istorija vezuje za kralja Arthura.

Za stanovnike Velike Britanije, kralj čija priča klizi na ivici između istorije i legende, dio je nacionalnog identiteta. Iz tog razloga se arheolozi trude da istraže svako mjesto koje se sa njim dovodi u vezu. Tako je započelo i istraživanje jedne od popularnih lokacija – grobnicu u Herefordshireu, za koju se kaže da je mjesto gdje je kralj Arthur pobijedio diva.

Grobnicu čini devet uspravnih monolitnih blokova na čiji vrh je “položena” kamena ploča za koju se procjenjuje da teži oko 25 tona. Ova ploča je prema procjenama istraživača ovdje smještena u periodu između 3700. i 2700. godine prije nove ere.

Tokom prošle godine, stručnjaci su iskopali dio zemlje pored takozvanog kamena kralja Arthura, ali prava iskopavanja u unutrašnjosti grobnice su tek počela.

Profesor Julian Thomas sa Univerziteta u Manchesteru objašnjava da je ovo praistorijsko arhitektonsko djelo jedno od izuzetnih spomenika i nacionalnih obilježja čitave zemlje, sama lokacija na kojoj je smještena oduzima dah, ali se o svemu i dalje veoma malo zna.

Ovaj kamen, kao i mnogi praistorijski spomenici u zapadnoj Engleskoj i Walesu, vezan je za kralja Arthura. Prema legendi, ovdje je Arthur ubio dva diva, a jedan od njih je prilikom pada ostavio otisak laktova na jednom kamenu. Iako je poslužio kao inspiracija u mnogim književnim djelima i romansiranim pričama, prema riječima naučnika, ovo mjesto zapravo je nekadašnja tajna odaja prekrivena dugačkom zemljanom humkom.

Vjeruje se da nije korištena isključivo kao grobnica, već da je imala i posebno mjesto u ceremonijalnim praksama, kada su neolitski ljudi ovdje dolazili sezonski, baš kao i u Stonehengeu.

Tokom prethodnih istraživanja je utvrđeno da slične strukture u ovom regionu sadrže nepotpune skeletne ostatke ljudi, zajedno sa vrhovima strijela i grnčarijom. Stoga se istraživači nadaju da će iskopavanje Arthurovog kamena otkriti nove tragove koji mogu baciti više svjetla na istoriju i svrhu strukture.

Prošle godine kada su arheolozi vršili iskopavanja u južnom dijelu spomenika, utvrđeno je da je on prvobitno proširen, te da je nekada bio dio mnogo većeg ceremonijalnog svetilišta na otvorenom, nego što se to ranije mislilo.

Izvor: hr.sott.net/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti