Očišćena tavanica drevnog hrama: ‘Dvije dame’ i zaštitnice faraona više od 2.000 godina skrivala je prašina i ptičji izmet (FOTO)

Zidovi hrama koji su preko 2.200 godina bili zapušteni, sakrivali su do sada nepoznatu tajnu o “Dvije dame” ujediniteljke Egipta i zaštitnice faraona.

Prekrivene prljavštinom i ptičjim izmetom bogovi starog Egipta su čekali skoro 2.200 godina da arheolozi otkriju njihovu nevjerovatnu ljepotu i raznolikost boja koje su korištene prilikom izrade fresaka na plafonu hrama.

Hram u kome se nalazi 46 prikaza bogova se nalazi u Esni, gradu udaljenom oko 60 kilometara južno od čuvenog Luksora, a bio je posvećen bogu Hnumu koji se smatra jednim od najstarijih božanstava u Egiptu, a povezivan je sa plodnošću i vodom – prije svega sa Nilom.

Hijeroglifi na hramu ukazuju da je bio u upotrebi skoro 400 godina, u vremenskom periodu od vladavine faraona Ptolomeja VI do rimskog imperatora Decija.

Kako navodi Christian Leitz, egiptolog sa Univerziteta u Tübingenu u Njemačkoj i član egipatsko-njemačkog tima koji proučava hram, nakon njegovog napuštanja živopisni prikazi su zanemareni i zapušteni.

Sve dok egipatsko-njemačka ekipa naučnika nije očistila prikaze, otkrivajući ponovo njihove žive boje. Tom prilikom tim je otkrio da slike u hramu prikazuju boginju Nekhbet, koja je često prikazivana sa glavom supa i široko raširenim krilima kojim simbolično štiti Gornji Egipat i njene faraone.


Međutim, ovdje je ona prikazana sa bijelom krunom Gornjeg Egipta, dok je boginja Vadžet prikazana sa krunom Donjeg Egipta. Boginja koja je često predstavljana sa glavom kobre uvijene oko stabla papirusa, je takođe bila poznata kao zaštitnica u Egiptu.

Njih dvije su zajedno bile zaštitnice faraona, stoga su često prikazivane i u paru na faraonovoj kruni – simbolizujući vladara ujedinjenog Egipta. Stari Egipćani su ih često nazivali i “Dvije dame”.

Ono što izdvaja nalaz, prema tvrdnjama egiptologa je okriće boja koje su korištene da se prikažu ove dvije davno zaboravljene dame. Takođe u svom izvještaju, tim navodi da je prljavština do sada sprečavala naučnike da pravilno proučavaju njihovo značenje u ikonografiji i mitologiji drevnog Egipta.

Buduća istraživanja bi trebala da daju konkretne detalje o otkriću kao i da utvrde faze gradnje hrama. Čišćenje i konzervacija su i dalje u toku i možda kriju još neka od iznenađenja koja će baciti svjetlo na neku od nepoznanica.

Izvor: nationalgeographic.rs/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti