ŽIVOT I POSLIJE SMRTI: Priča o pogrešnom grobu

Francuski filozof Henri Bergson uvijek je dokazivao da postoji život i poslije smrti.

Godine 1929. on je navršio sedamdeset godina i tim povodom primio je brojne čestitke iz cijelog svijeta, između ostalog i od mnogih spiritističkih društava iz Evrope i Amerike. Na njihove čestitke slavni naučnik odgovorio je da on čvrsto vjeruje u život poslije smrti i da je do tog uvjerenja došao zahvaljujući doživljajima i iskustvu.

Zatim je ispričao neobično interesantan slučaj.

“Jedan zemljoposjednik, koji je već dugo godina bio moj lični prijatelj, u posljednje vrijeme živio je u jednom selu u pariškoj okolici, a umro prije tri godine, nakon dugog bolovanja. Smrt voljenog muža veoma je zagorčala život njegovoj udovici u tome mjestu, gdje ju je svaka sitnica podsjećala na voljenog muža. Ubrzo je donijela odluku da se preseli u Pariz. Nešto prije toga naručila je u Parizu divan mramorni spomenik i postavila ga na muževljev grob. Tri dana kasnije ona je sa svoje troje djece prešla u Pariz. Odsjela je u jednom hotelu.

Već prve noći u hotelu udovica je usnila čudan san. Ukazao joj se muž i počeo se jadati kako je pogrešno postavila spomenik – na tuđi grob, a da on leži u drugom grobu koji je zapušten. Sličan san usnila je iste noći i njezina najstarija kći. Uprkos tome što su oba sna bila slična i značajna, obje žene nisu tome poklanjale nikakvu pažnju. Ali kada je udovica nekoliko dana kasnije opet usnila isti san, napisala je pismo čuvaru groblja i upitala ga je li prilikom namještanja spomenika učinjena neka greška. Čuvar odgovori da je spomenik postavio zajedno s bratom i da se oni nisu prevarili.

Dogodilo se ponovo čudo: dva dana kasnije sličan san usnio je i udovičin sin. Po treći put javio se pokojnik, ovog puta sinu, misleći da će njegovo jadanje bar tu imati učinka. Nakon toga, udovica koja je pala u očajanje, riješila je da se grob otvori. Na veliko zaprepaštenje cijele porodice i grobara, konstatovano je da je prilikom postavljanja spomenika zaista učinjena greška i da je spomenik postavljen na grob brata čuvara groblja, koji je bio do groba udovičinog muža.
Ovaj slučaj, apsolutno vjerodostojan, dovodi me do uvjerenja da zagrobni život zaista postoji “, završio je svoju besjedu Henri Bergson.

Izvor: indexasztro.com/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti