Potopljeno blago: Predmeti stari 1.700 godina pronađeni kod obala izraelskog grada Cezareja (FOTO)

Arheolozi su u posljednjih nekoliko mjeseci iz voda kod obala grada Cezareja izronili izvjesni broj artefakta, uključujući neke koji datiraju iz trećeg vijeka, saopštila je Izraelska uprava za antikvitete (IAA)

Predmeti su pronađeni u olupinama dva broda koja su potonula tokom doba Rimljana i Mameluka u blizini obalskog grada na sjeveru.

“Brodovi su vjerovatno bili usidreni u blizini i potonuli su u oluji”, saopštili su iz Pomorske arheološke jedinice u IAA. “Možda su bili usidreni u blizini obale, pošto su zapali u nevolju ili su se bojali olujnog vremena jer pomorci dobro znaju da je vezivanje broda u plitkim, otvorenim vodama izvan luke opasno i podložno katastrofi.”

Među najzanimljivijim predmetima koji su otkriveni na dnu mora su oni za koje se pretpostavlja da su bile lične stvari putnika brodova.

Arheolozi su pronašli debeli zlatni prsten sa zelenim dragim kamenom koji oslikava mladog pastira u tunici sa ovcom ili ovnom na ramenima.

Pretpostavlja se da je riječ o hrišćanskom simbolu “Dobar pastir”, što može da ukazuje da je njegov vlasnik bio hrišćanin.

“Izraelske obale su bogate arheološkim nalazištima koja su veoma važna nacionalna i međunarodna kulturna baština”, rekao je Eli Escozido, direktor IAA. “Veoma su vrijedna i upravo iz tog razloga Izraelska uprava za antikvitete sprovodi podvodna istraživanja da bi se locirali, nadzirali i spasili antikviteti.”

Olupine dva broda i njihov teret su otkriveni na samo četiri metra ispod vode, saopštila je IAA.

Potopljeno blago uključuje “stotine srebrnih i bronzanih rimskih novčića iz sredine trećeg vijeka i gomilu srebrnih novčića iz doba vladavine Mameluka”. Arheolozi su takođe pronašli bronzanu figuru u obliku orla, brojna bronzana zvona, zemljano posuđe i veliko željezno sidro.

Otkriven je i crveni dragi kamen za koji se pretpostavlja da je nekada bio na prstenu. Na njemu je urezana slika lire, koja je u jevrejskoj tradiciji poznata kao “Davidova harfa”, a u grčkoj mitologiji kao “Apolonova lira”.

Escozido je apelovao na one koji rone i plivaju duž izraelskih obala da obrate pažnju na potencijalne antikvitete i prijave nadležnima ukoliko nešto pronađu.

“Apelujemo na ronioce da ako naiđu na neki drevni predmet, zabilježe njegovu lokaciju pod vodom, ostave ga u moru i odmah nam to prijave”, rekao je. “Dokumentacija artefakta na mjestu na kojem su pronađeni ima izuzetan arheološki značaj i ponekad čak i malo otkriće dovodi do velikih saznanja.”

Izvor: danas.rs/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti