Život egipatskih faraona: 11 činjenica o Ramzesu II koje možda niste znali

Arheolozi su prije nekoliko godina iz blata i podzemnih voda u Kairu izvukli statuu od 7.5 metara, a potom i torzo težak tri tone za koje se vjeruje da predstavljaju velikog egipatskog faraona Ramzesa II. Koliko znamo o ovom egipatskom faraonu?

Koliko znamo o ovom egipatskom faraonu?

1. Njegov otac je bio faraon Seti I, majka kraljica Tija, a djed Ramzes I, po kojem je i dobio ime.

2Njegov stariji brat koji je trebalo da postane faraon nakon smrti njihovog oca, umro je kad je Ramzes imao 14 godina ostavljajući ga sljedećeg u redu za prijesto.

3. Ramzes II je na prijesto sjeo veoma mlad, najvjerovatnije u 25. godini.

4. Otac ga je odgojio da bude vojskovođa. Vodio ga je u vojne kampanje početkom njegovih tinejdžerskih godina, a već početkom dvadesetih je počeo da i predvodi bitke.

5. Bio je treći faraon XIX dinastije i vladao je od 1279-1213. godine p.n.e.

6. Povećao je snagu drevne egipatske vojske za koju se vjeruje da je brojala 100.000 vojnika za vrijeme njegove vladavine. Svoju jaku vojsku je predvodio protiv brojnih neprijatelja uključujući Hetite, Libijce, Nubijce i Sirijce.

7. Oko 1274. godine p.n.e predvodio je vojsku u vjerovatno najpoznatijog bici tokom svoje vladavine, bici kod Kadeša. Egipćani su pobijedili hetitsko carstvo kod grada Kadeša koji se nalazi u današnjoj Siriji. Ova bitka se često proglašava najvećom bitkom u istoriji u koju su bila uključena i bojna kola. U ovoj bici nije postojao jasan pobjednik.

8. U vrijeme vladavine Ramzesa II drevni Egipat je obnovio svoju kontrolu nad Hananom (regija na drevnom Bliskom istoku, a današnja teritorija Libije, Izraela, Palestine i dijelova Jordana i Sirije).

9. Osnovao je novu prijestonicu. Grad, koji je smješten u delti Nila, bio je nazvan Pi-Ramesses, naziv koji može da se prevede kao Kuća Ramzesa, velikog pobjednika.

10. Ramzes II je umro u 91. godini i bio je prvo sahranjen u Dolini kraljeva. Njegova mumija je kasnije premještena u Deir el Bahri kako bi je zaštitili od pljačkaša. Njegova mumija je pronađena 1881. godine i premještena u Muzej u Kairu.

11. Neki istoričari vjeruju da je imao više od 200 djece, a naredni veliki faraon kao vladar Egipta je bio njegov sin Merneptah (koji je imao 60 godina kad mu je otac umro).

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti