Zemlja je zvonila kao zvono 20 minuta – a niko ne zna zašto

Izvor zvuka je bio oko 24 kilometra udaljen od francuskog ostrva između Afrike i Madagaskara, a niko ne zna šta ga je uzrokovalo

Neobičan događaj koji se zbio 11. novembra zbunio je cijelu naučnu zajednicu – mjerni su instrumenti “uhvatili” neobjašnjive seizmičke valove koji su potekli s lokacije udaljene oko 24 kilometara od obale jednog francuskog ostrva između Afrike i Madagaskara.

Najčudnije u svemu je bila činjenica da se nije radilo o zemljotresu, ustvari naučnici nemaju pojma šta se tačno dogodilo. Je li to bio meteorit? Podzemni vulkan? Tajni nuklearni test? Vanzemaljci? Jedno je sigurno – čini se da niko nema odgovor. Valovi koje su registrovali seizmički aparati dolazili su s obala ostrva Mayotte, a ubrzo nakon toga oglasili su se i seizmički senzori u Zambiji, Keniji i Etiopiji koji su zabilježili to isto.

Činjenica da su i oni zabilježili seizmičku aktivnost u početku se nije činila čudna, no ubrzo je seizmički val nastavio putovati sve dok ga na kraju nisu “pokupili” i naučnici u Čileu, Kanadi, Novom Zelandu, pa i Havajima udaljenim otprilike 17 hiljada kilometara. Stvari postaju još čudnije, jer je tajanstveni fenomen uzrokovao da naš planeta zazvoni poput masivnog zvona tokom punih 20 minuta, a dok se to sve zbivalo niti jedan čovjek nije osjetio ništa neobično. To je jedna od najmisterioznijih stvari koja se mogla dogoditi, ostavljajući stručnjake zbunjenima.

Göran Ekström, seizmolog sa Univerziteta u Kolumbiji, objasnio je da dok je naš planeta zazvonila poput zvona, valovi su održavali monotone niske frekvencije.

Kako funkcioniše zemljotres

Obično kad se dogode zemljotresi, naučnici “pokupe” kratku i oštru pukotinu jer zbog napetosti u Zemljinoj kori koja se otpušta nastaju impulsi prepoznatljivih seizmičkih valova koji zrače prema van od mjesta gdje se dogodio zemljotres.

Prvo, postoje takozvani primarni valovi ili P valovi koji su najbrža vrsta seizmičkog vala. Ova vrsta signala prva je koja stiže u seizmičku stanicu i tako naučnici saznaju o intenzitetu zemljotresa. Takozvani P-val kreće se kroz čvrstu stijenu i tekućinu.

Nakon što opaze P-valove, naučnici obično otkrivaju “sekundarni val.” Sekundarni valovi pomiču čestice gore i dole. Ovi valovi su drugi najbrže putujući seizmički valovi koje uočavaju seizmolozi.

Zatim, naučnici identifikuju tzv. površinske valove. Ove vrste valova putuju samo kroz Zemljinu koru. Površinski valovi su nižih frekvencija od tjelesnih valova i lako se razlikuju na seizmogramu.

Kako objašnjavaju stručnjaci, površinski valovi su gotovo u potpunosti odgovorni za štetu i uništenje povezane s zemljotresima.

Nije bilo valova

Najčudnija stvar fenomena koji se dogodio jeste da nisu detektovani primarni ili sekundarni valovi. Sve što su naučnici registrovali bili su duboki, rezonantni površinski valovi. Još je neobičnija činjenica da površinski valovi nisu ni tutnjali kao što to obično čini površinski val zemljotresa, a umjesto toga naučnici su registrovali čišću, gotovo muzičku frekvenciju.

Izvor: express.24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti