Zecharia Sitchin: Zabranjena istorija ljudske vrste

Ugledni, prije desetak godina preminuli pisac Zecharia Sitchin još je u svojoj mladosti proučavao Stari zavjet, te knjigu postanka na izvornom Hebrejskom jeziku i tako je naišao na proturječja koja su postala temelj dugogodišnjeg istraživanja koje je rezultovalo pisanjem značajnih knjiga koje govore o svijetu u kojem živimo iz jedne druge perspektive, nama nepoznate, a toliko fantastične da zvuči nevjerovatno.

Sve je počelo kad je čitao biblijski tekst iz Knjige postanka: “Kada je Bog odlučio uništiti čovječanstvo Velikim potopom, “sinovi božji” su se ženili zemaljskim kćerima, i pri tome bili na Zemlji. U hebrejskom originalu oni su se zvali Nefili što znači Divovi. Sitchin se zapitao: “zar to ne znači doslovno; ‘oni koji su sišli’; ‘koji su se spustili na zemlju?'” No, kada je to izrekao svom učitelju, ovaj ga je ukorio i rekao mu da smjesta prihvati tradicionalnu interpretaciju.

U godinama koje slijede, Sitchin je počeo proučavati jezike, istoriju i arheologiju davnog Bliskog istoka i postao je opsjednut Nefilima. Arheološka otkrića i dešifrovanje sumerskih, babilonskih, asirskih, hetitskih, kanaaskih i ostalih drevnih tekstova, bili su mu temelj za prihvatanja novih otkrića, bića Nefila, koji su u to vrijeme bili stalni posjetioci Zemlje. Svi drevni narodi vjerovali su u Bogove koji su se spustili na Zemlju s neba i koji su se po želji mogli vinuti u nebo. Ali svim tim pričama nikada nije priznata vjerodostojnost, a učenjaci su ih interpretirali kao mitove.

U ovom tekstu, ukratko ćemo se upoznati s ostavštinom dr. Zecharia Sitchina, jednog od prvih prevodioca sumerskih ploča (arheolozima poznate ploče, ima ih preko 20 hiljada, vrhunska ostavština sumerske civilizacije op.a), koji je povezujući različite spoznaje iz drevne prošlosti na fascinantan način postavio jednu alternativnu zemaljsku istoriju. Njegove knjige dovele su u pitanje svjetsku istoriju kakvu učimo u školama, te tradicionalne spoznaje svele na predrasude i većinu dotadašnjih teorija o postanku ljudske vrste svele na razinu neuvjerljivih fikcija.

Danas i naučnici počinju od riječi do riječi potvrđivati sadržaj Sitchinovih knjiga. Neki njegovu knjigu smatraju idealnom knjigom za ulazak u novi milenijum, drugi ga smatraju običnim plagijatom. Je li on zaista plagijat, procijenite sami. Ukoliko ovaj tekst privuče vašu pažnju i navede vas na razmišljanje, konačnu presudu ipak, radije, donesite nakon što pročitate njegove knjige, ali i knjige ostalih istraživača koji razrađuju ili potvrđuju ove teorije.

Izvor: duap-polaris.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti