ZBOG OVOG UREĐAJA DOBIJATE VELIK RAČUN ZA STRUJU: Isključite ga i vidjet ćete svoju pravu potrošnju!

Osim što će vam uštediti novac, isključivanje uređaja iz struje sigurnije je u slučaju grmljavinskog nevremena kada su svi uključeni uređaji pod rizikom od udara groma.

struja

Znate li da vaši kućanski aparati vode tajni život dok su isključeni? Ovo je popis uređaja koji troše električnu energiju čak i kada su u stanju mirovanja:

Punjač mobitela

Mnogi ostavljaju punjač u utičnici i nakon što je punjenje završeno. Tako se čini praktičnije, a često smo i lijeni izvući kabal. Trošak koji napravi sam punjač nije velik, ali postoji. Procjenjuje se da ova praksa troši 1,2 wata na dan.

Digitalni TV prijemnik

Malo je ko svjestan rada digitalnih prijemnika, ali oni nastavljaju primati signale i kada je televizor isključen. Dakle, kada isključite televizor, isključite i prijemnik, ako ga imate posebno. Dok bespotrebno radi, on troši 22 wata na dan.

Televizor

Jeste li znali da pritiskom tipke za isključivanje televizor zapravo samo stavljate u stanje mirovanja? Nažalost, to je tako – potpuno ga isključiti možete jedino ako izvučete kabal iz utičnice. Inače, televizor koji ne radi troši 24 wata na dan.

Računari i laptopi

Čak i kada su isključeni, desktop i prenosni računari u pozadini rade. Ako ne želite da vam kradu 96 wata na dan, radije ih izvucite iz struje. Ne treba isticati da, ako ove uređaje držite na “stand by” načinu, potrošnja je još veća.

Uređaji s mjeračem vremena

Svako ima barem jedan takav u domaćinstvu. Radijske budilice, mikrovalne pećnice, muzičke linije, DVD playeri – svi oni pokazuju vrijeme dok su isključeni. Na taj način troše dodatnih 108 wata na dan. Kao i kod svega ostalog, jedino je rješenje potpuno im zaustaviti dovod električne energije.

Izvor: novi.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti