Otvoren je prvi evropski podvodni muzej skulptura (VIDEO)

Nakon gotovo tri godine na obali Lanzarode, otvoren je podvodni muzej skulptura čiji je dizajner i protagonist Jason deCaires Taylor, umjetnik zaslužan za podvodne muzeje na Karibima i uz obale Cancuna u Meksiku.

Ovaj evropski muzej nalazi se kod obala Lanzarote, jednog od sedam otoka u Kanarima koji su poznati kao arhipelag vječnog proljeća i jedna od vodećih turističkih destinacija u Evropi, a novim podvodnim projektom zasigurno će ojačati svoju poziciju jedinstvene ronilačke destinacije.

podmorje1

Skulpture u prirodnoj veličini izrađene su od PH neutralnog materijala potpuno stabilnog u morskoj vodi tako da će one, upravo kao i one na Karibima i Cancunu, zapravo poslužiti kao novo ishodište podvodnog života čineći umjetne grebene.

Takvim skulpturama moći će se diviti ronioci koji će imati i razlog da nakon nekog vremena ponovo posjete podvodni muzej jer će se postavljati nove skulpture, a podmorska flora i fauna polako će “preuzimati” stare pa će pogled na njih svaki sljedeći put biti jedinstven. 300-tinjak skulptura postavljeno je na dubini od 12 do 15 metara, a ljudski modeli koji su poslužili za neke od njih pradavni su domicilni stanovnici ovog kraja, još iz vremena prije španskog osvajanja Kanarskih otoka.

Tu su i skulpture posvećene migrantima iz Afrike stradalim na splavovima kod otoka Lampeduza, a sam umjetnik opisao ih je kao počast svima onima kojima “nade i snovi ostaju na dnu mora”.

Cijeli projekt osmišljen je kako bi se podigla svijest o očuvanju okoliša i ukazalo na ekološke probleme u podmorju, a ova nova ronilačka atrakcija rasteretit će neke postojeće lokacije koje ronioci učestalo pohode.

Izvor: avaz.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti